LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Sunday, June 26, 2022

Serimuka Durian


 Sekarang ini musim durian jadi kuih Serimuka Durian datang bermusim juga di dapur saya.Semalam saya beli durian kampung dan ambil isinya untuk dijadikan topping serimuka durian ini.Bila masak sendiri bolehlah letak extra durian baru puas makannya.

Ohya sudah bertahun saya tak buat posting di dapur makcikmanggis ini hingga terlupa password nak masuk dapur sendiri.ini dapur kesayangan saya yang banyak menyimpan kenangan indah memasak dengan kawan-kawan bloggers,ramai yang tidak aktif lagi tetapi blog masih ada untuk saya mendapatkan resipi2 yang menarik.


Serimuka Durian.

Bahan-bahannya:

Lapisan bawah:


2 cawan beras pulut -rendam selama lebih kurang 3-4 jam.

2 cawan santan kelapa.

2 sudu teh garam halus.

*loyang empat segi 9x9 inci sapu dengan sedikit minyak masak dan alas dengan plastik.

Lapisan Atas:

1 cawan isi durian

2 cawan santan

3/4 cawan gula pasir

1/2 cawan tepung gandum

1/2 cawan tepung kastad

1 sudu makan tepung beras

2 biji telur grade B

sedikit pewarna kning.

1 sudu teh garam halus.


Cara-caranya:

1.Panaskan pengukus.

2.Cuci beras pulut hingga bersih dan toskan airnya.Masukkan kedalam loyang.Bancuhkan santan dengan garam dan tuangkan ke atas pulut.Gaul rata dan kukus sehngga masak.Jangan lupa balut penutup kukusan dengan tuala dapur agar wap tidak jatuh ke permukaan kuih.Apabila pulut sudah masak ratakan dan tekan-tekankan agar pulut lebih padat.

3.Satukan semua bahan-bahan lapisan atas sehingga rata dan kisar sehingga halus.Masukkan ke dalam periuk dan masak sekejap sehingga naik wap tapi jangan sampai mendidih.kacau jgn stop ya.

4.Tuangkan bancuhan durian kedalam loyang pulut tadi dan kukus sehingga masak.Apabila sudah masak buka penutup kukusan dan biarkan di atas api selama 5 ke 10 minit agar air wap di permukaan kuih kering dan dengan cara ini kuih tidak cepat basi.

5.Biarkan kuih betul-betul sejuk barulah di potong.Insyallah sedap sangat kuih serimuka Durian ini.Selamat mencuba semoga bermanafaat.


2 comments: