Assalamualaikum dan selamat sejahtera;
Pagi tadi saya letak gambar sambal kicap ini di FB dan ada kawan-kawan yang bertanyakan bagaimana cara-cara nak buat sambal ini.Sebenarnya tiada resipi hanya pakai campak-campak saja atau agak-agak.Orang dulu-dulu tiada sukatan yang tepat jika memasak tapi hanya agak-agak mengikut pengalaman atau trial and error .
Tetapi jangan risau untuk membuat sambal kicap ni tak susah insyallah jadi dan sedap.
Bahan-bahan yang di perlukan...
6-7 biji cili api-terpulang pada selera masing-masing jika suka pedas letaklah lebih.
1 ketul kecil gula Melaka.
1 sudu makan gula pasir.
1 sudu teh garam.
1 ketul kecil..agak2 sebesar ibu jari belacan-panggang sekejap.
4 sudu makan cuka
4 sudu makan kicap manis.
Cara-caranya:)
- Tumbuk cili api sehingga hancur.
- Masukkan gula melaka,garam,gula pasir,kicap serta cuka.Lenyek sehingga semua bahan-bahan sebati.
- Siap untuk di hidangkan dengan keropok lekor,mangga muda ,soto dll.Selamat mencuba ya.
Wah..SA pun mmg suka buat kuah kicap macam ni..makan ngan mangga or sup. Yummy
ReplyDeleteWow..tq sebab sudi kongsi resepi...nanti nak cuba buat...
ReplyDelete