Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Ada diantara kita yang tidak boleh makan makanan dalam tin kerana alahan atau masalah kesihatan Jadi pilihan terbaik jika teringin juga nak makan sardin ialah dengan membuat Homemade Sardin .Dulu-dulu semasa belum ada " dapur" maya ni Cm tidak pernah terlintas pun atau tidak ambil "pot" untuk buat sadin dirumah.
Sebenarnya Homemade sardin lagi sedap dan selamat dimakan jika dibandingkan dengan sardin dalam tin yang dibeli dari kedai..Cara nak memasaknya pun sungguh senang hanya perlukan Pressure Cooker je.Dalam masa satu jam sudah siap :)
Sardin - Sumber :En.Mat Gebu.
Bahan-bahannya:
700 gm ikan tongkol.
1/2 cawan tomato puree
1/2 cawan minyak masak.
25 gm bawang putih.
80 gm bawang merah.
20 gm halia.
2 1/2 cawan air.
Garam dan gula secukup rasa.
Cara-caranya:
- Ikan tongkol disiang dan buang kepalanya dan dipotong sederhana saiznya.
- Cuci bersih dan perap sekejap dengan garam dan jus limau nipis.Cuci dan toskan.
- Bawang putih,bawang merah dan halia dikisar halus.
- Panaskan minyak dalam pressure cooker dan tumis bahan-bahan kisar sehingga wangi.
- Masukkan tomato puree dan air serta gula & garam.
- Masak sehingga naik minyak.
- Masukkan ikan dam biarkan sehingga mendidih.
- Tutup pressure cooker dan pasang injapnya.
- Masak dengan api yang kuat sehingga berbunyi desirnya.
- Kecilkan api dan masak selama 1 jam.
- Apabila cukup masanya matikan api dan bawa pressure cooker ke sinki dan alirkan air ke atas nya.
- Apabila pressure cooker telah benar-benar sejuk bolehlah dibuka penutupnya.
- Ikan kelihatan masih elok tetapi tulangnya sungguh lembut seperti sardin dalam tin :)
- Masaklah mengikut kesukaan masing-masing,tumis,kari atau untuk buat sandwich .
Selamat mencuba .Marilah kita sediakan makanan yang terbaik untuk orang-orang yang kita sayangi.Marilah kita "Memasak dengan penuh kasih sayang"
Kalau tak de pressure cooker tu.. boleh guna periuk biasa ke... Nampak Sedap tu CM ;)
ReplyDeleteDulu pernah buat guna periuk biasa tetapi isi ikan hancur dan tulang masih keras.Rasa ok.
DeleteAlaa, kita pun tak ader periuk yang keluar asap kat corong...kena makan sardin tin lagi...emmm
ReplyDeleteGerau ..jika takde piok corong berbunyi tu boleh guna slowcooker tapi dah namanya slow jadi lambatlah dapat makannya hehe
DeleteKalau slowcooker berapa lama nk setting time.
DeletePressure cooker xda..huu
Salam cm...anak2 saya suka makan sambal sardin tapi saya guna yang dalam tin ajelah sebab saya tak punya pressure cooker.
ReplyDeletezai yang dalam tin pun ok lebih senang tetapi jika sendiri bikin ni terasa lebih seronok hehe.
DeleteSalam CM ...
ReplyDeletecamni kalu kena beli pressure cooker la ...
thanks for the recipe ya...
sama-sama Nita.
DeleteRajinnya CM buat sardin sendiri. Tentu lebih sedap daripada yang dalam tin.
ReplyDeleteanak-anak tak suka ikan tongkol tetapi bila dah jadi sardin laju pulak dorang makan
DeleteSardin sambal memang favourite saya.Sedap buat cicah tu.
ReplyDeletemakan dengan roti atau lempeng gandum pun sedap Diana.
DeleteAiyoo , sardine pun boleh homemade ya, I pun nak cuba lain Kali Saya dapat beli sardine fish ..Selamat berpuasa CM..
ReplyDelete