LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Saturday, May 11, 2013

Tauhu Sumbat.

Bahan-bahanya.

15 biji Tauhu Pok.
1/2 batang karot.
1/2 biji sengkuang -saiz kecil.
1 cawan tauge.
5 biji kacang panjang.
5-6 ekor udang.
4 ulas bawang putih.
2 tbsp udang kering.
Minyak untuk menumis.
Garam dan gula secukup rasa.

Sos

5 biji cili masak.
2 ulas bawang putih.
Sedikit garam.
Gula melaka secukup rasa.
3 tbsp sos cili.
1 biji limau kasturi.

Cara-caranya:


  • Kisar cili masak dan bawang putih dengan sedikit air.
  • Masukkan kedalam periuk .Masukkan semua bahan-bahan diatas dan masak sehingga pekat.
  • Seimbangkan rasa masin,manis dan masam.( Cm suka jika sos cili ni manis)


Tepung untuk salut.

1/2 cawan tepung beras.
1/2 cawan tepung gandum.
Sedikit serbuk kunyit.
Sedikit air kapur.
Garam secukup rasa.

Cara-caranya:


  • Tauhu di gunting sedikit bucunya untuk dibuat lubang.Lakukan sehingga habis dan ketepikan.
  • Bancuhkan bahan-bahan untuk salut dengan sedikit air seperti adunan untuk goreng pisang-ketepikan.
  • Karot dan sengkuang di parut kasar.
  • Kacang panjang dipotong kecil
  • Tauge di bersihkan dan dibuang kulitnya.
  • Tumbuk bawang putih dengan udang kering.
  • Udang di potong kecil.
  • Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan udang kering sehingga wangi.
  • Masukkan udang ,sayur sayuran ,garam dan gula.masak sehingga sayur layu.Biarkan sejuk.
  • Isikan inti kedalam tauhu.lakukan sehingga selesai.
  • Panaskan minyak.
  • Celupkan tahu kedalam adunan tepung dan goreng sehingga perang.
  • Goreng sehingga selesai dan toskan minyak dengan meletakkan tauhu ke atas tisu dapur.Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah di potong atau di belah dua.
  • Hidang bersama sos cili.
Kepada kawan kawan muslim/muslimah yang berpuasa bulan Rejab  hari ini Cm ucapkan selamat berpuasa semoga puasa kita di terima olehNya.

8 comments:

  1. Tengah posa ni kak tapi xtahan nengok tauhu sumbat nie...sedap..

    ReplyDelete
  2. Sedapnyalah kalau dapat sepotong... aroma tauhu dengan sumbatnya dengan sosnya aduhai.... terus terliur gue!

    ReplyDelete
  3. gara-gara tahu sumbat akak nih la kita pakse hubby g kedai stat moto bli tahu.... zas terus dier g sbb dier pon teringin nak mkn... dan skrg udah kekenyangan bersandar tepi bantal.... kikikikiki

    ReplyDelete
  4. Howdy CM ! Guess life has been tough & busy lately. lol. However, life goes on. Right? I've never tired eating tofu sumbat with tofu puff. Looks like pretty chewy. I still think deep fried white tofu still the best especially when it still juicy warm, Right?
    Hope you're having a lovely evening.
    Kristy

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum kak..nmpk sedap tauhu sumbat ni,xmcm yg sy biasa buat..kena try ni =)

    ReplyDelete