Bahan-bahannya: Sumber Mamafami.
1 cawan tepung gandum.
1/2 cawan susu segar.
3/4 cawan air.
1/3 tsp baking powder.
1 biji telur.
1/2 labu kecil bawang besar(Holland)-cincang kasar.
1/2 tsp garam.
Cara-caranya:
- Satukan semua bahan-bahannya ke dalam bekas yang sesuai.Kacau hingga rata agar tiada ketulan kecil pada adunan.
- Panaskan kuali nonstick dan tuangkan 2 senduk kecil adunan .Lenggang-lenggangkan kuali agar adunan sekata.Masak dengan api yang perlahan.
- Sedap dimakan bersama sambal ikan bilis,sambal sardin atau kuah kari.
Satu adunan ini boleh dapat 5 biji lempeng.Terima kasih Mamafami :) dan selamat bersarapan semua!
lawa plak lempeng bawang ni.. sesuai sangat dgn sambal sardin tu.. smlm dinner makan sambal sardin ngan nasi je.. :)
ReplyDeleteTerima kasih Jas.sambal sardin ni lebihan hari sebelumnya hehe.Hangatkan dapat cicah lempeng.
DeleteSalaam CikManggis...
ReplyDeleteAlaaaa lambat pulak sampai. Mesti dah habis ni. Dah tu, 5 keping je.. huhuhu... Aiyoyo.. itu sambal sangat memanggil qolbu ku... hehehe
wslm Mama:)
Deletememang licin menjilat jari.terima kasih kerana berkongsi resipi yang best ni.Lempengnya sungguh lembut sekali.Cm akan guna resipi ni lg dan lg hehe.
slm kak cm ^^ tun suka mkn lempeng cicah kari ikan.. xpenah nk sukat2 sbb biasa campak2 je. hihi
ReplyDeleteWslm Tun...selalunya akak main campak campak jugak..untung batu tenggelam..untung sabut timbul hehe..tp kali ini guna resipi mamafami ni mmg best.Lembut sangat sangat.
DeleteAslmkum CM.sy suka lempeng cicah sardin....
ReplyDeletewslm mamasya...akak pun mmg suka sangat..tak jemu-jemu:)
DeleteBest to serve during tea time...
ReplyDeleteYa betul Sonia..makan petang petang..dan mengenyangkan.
DeleteCantik lempeng bawang CM... warnanya lembut & menggoda selera!
ReplyDeleteSelalu buat lempeng kampung je..tambah air&garam..mesti cuba yg ni pula
ReplyDelete