2 cawan tepung naik sendiri.
1 cawan gula halus.
4 biji telur grade AA.
1/2 tsp serbuk penaik.
Secubit garam.
250 gm butter,
1 1/2 tbsp serbuk koko.
1 tsp esen vanilla.
Cara-caranya:
- Pukul butter dan gula halus hingga sebati dan gebu..
- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga kembang.
- Masukkan tepung(yang telah di ayak dengan garam dan serbuk penaik) dan esen vanilla, pukul hingga sebati.
- Ambilkan 1/3 bahagian adunan dan campurkan dengan serbuk koko.Kacau hingga sebati.
- Sapukan butter pada loyang bulat dan alaskan dengan baking paper.
- Masukkan adunan ke dalam piping beg.(2 beg untuk warna asal dan satu beg untuk warna coklat.)
- Picit adunan warna asal ke dalam loyang .Kemudian picit adunan koko keatasnya.(picit 1/2 adunan koko dari yang warna asal).Lakukan selang seli sehingga selesai.
- Hentakkan perlahan-lahan loyang agar adunan rata pada permukaannya.
- Bakar sehingga masak.
Selamat mencuba.Insyallah kek ini sungguh gebu:)
Salam ...
ReplyDeletemmg nampak gebu ...nak cuba la nnt..tq.
Kak nita (bukan kak Nita sarawak kan ahakk)..cuba lah mmg gebu.
DeleteSaya memang minat butter cake, baru saja buat banana butter cake, hehehe .,
ReplyDeleteMemang sedap kek butter ni.... orang dulu dulu buat kek memang simple begini.Tak banyak bahan tapi tetap sedap.Mereka guna planta saja.
Deletesalam kak nah cyg.. amboi cantiknya belang kita tuuu.. nak sikit hehe..lamamnya ilah tk masak kek kak nah..
ReplyDeletewslm yang..akak pun dah lama kunci dapur.Tetiba teringin nak makan kek orang lama lama ni..tak banyak bahan-bahannya.Basic je.
Deleteresepi yg simple..pinjam resepi yer..tq
ReplyDeleteSelamat datang ke dapur Cm along..silakan..silakan..
DeleteNak tanya butter apa yg cm selalu guna buat kek?
ReplyDelete