Semasa mencari resipi chocolate ganache untuk kek coklat Si Adik hari tu Cm terjumpa satu resipi yang agak menarik dan senang ..nampak sungguh senang.Cm pun terus mencuba resipi tersebut dan ingin berkongsi bersama kawan-kawan :)
Bahan-bahannya:
680 gm coklat masakan.
3 1/3 cawan heavy whipping cream.(Cm guna Whipping cream biasa sb tak ada stok)
Cara-caranya:
- Coklat di cincang kecil.
- Panaskan cream hingga hampir mendidih tetapi jangan sampai mendidih.
- Tuangkan cream ke dalam bekas coklat dan kacau rata dengan menggunakan whisk.
- Jika masih terdapat ketulan kecil coklat,guna cara double boil.
- Bila coklat telah sebati simpan semalam di suhu bilik baru di gunakan.
- Selamat mencuba.
Inilah kek yang disapukan dengan chocolate ganache.
Rasanya sedap tetapi sila abaikan rupa kek yang telah di sapu chocolate ganache tu ya sebab pertama kali kek di tunjukkan pada Si adik katanya"Eh..Eh..hodohnya kek" haha komen yang sungguh ikhlas dan jujur...dan sebelum makan katanya lagi.."Mama why this cake so ugly ar?".....tetapi rasanya sedap!hehe....Pengomen tetap yang setia:)...Selamat berhujung minggu ya....
memang betul2 pengkritik yg ikhlas.. hehe.. tp ngapa mamanya tak jawap.. ehh.. design tu mmg mama sengaja buat jd berombak2.. hehe..
ReplyDeleteWow kalah yang dekat kedai punya.
ReplyDeleteNak sekeping juga. Untung adik kek made with love special.
Nanti Diana balas email ya.
Minggu ni agak busy dengan sekolah.
Betul tekaan makcik.
nampak lain macam je..tapi selaunya yang nampak buruk tu yang sedap ibarat buah yang dimakan ulat pasti manis..yang cantik pasti ada sebabnya...jagan marah..tapi kalau dh depan mata takkan dibiarkan je...he he..sebat je
ReplyDeleteiklan sikit kak boleh;
http://www.loginwang.com/?a=deqzam