Wah hampir seminggu "dapur" Cm tak berasap.Macam-macam hal nak di setelkan.Tak sempat nak lawat dapur maya kawan-kawan.....hari ini ada temujanji dengan dr....setiap kali ke hospital hati mudah tersentuh.Bersyukur sangat-sangat dengan kesihatan yang allah berikan apabila melihat orang lain yang mengalami macam-macam penyakit..Alhamdulillah.Semoga sihat hingga ke akhirnya.
Tadi sempat masak Ayam Goreng Pandan resipi dari Along Roz.Bau pandan seluruh rumah..wangi sangat....jika buat makan-makan dengan anak-anak rasanya menu begini sungguh sesuai sekali.Terima kasih Along dan maaf ya..Cm derhaka sikit pada resipi ini hehe.
Sumber Along Roz.
Bahan-bahannya:
3 keping dada ayam-potong sederhana besar saiznya.
Sedikit garam.
2 inci halia.-tumbuk.
2 ulas bawang putih.-tumbuk.
1 tsp serbuk lada hitam.
1/2 cawan serbuk tepung kfc.(untuk golek)
3 tbsp serbuk tepung kfc bancuh dengan 1/2 cawan air.(untuk rendam ayam)
Daun pandan.
Pencungkil gigi.
Minyak untuk menggoreng.
Cara-caranya:
- Perap ayam bersama halia,bawang putih,lada hitam dan sedikit garam.
- Balut isi ayam dengan daun pandan dan semat dengan pencungkil gigi agar tidak terbuka balutannya.
- Rendam balutan ayam dengan bancuhan tepung kfc sekejap.
- Akhir sekali golek ayam atas tepung kfc dan goreng hingga masak.
salam Cm
ReplyDeletemesti wangi ayam pandan ni kan teringin lah nak mencuba
Wah cepat nya sampai ke rumah CM. TQ sudi mencuba! Derhaka sikit2 tu biasa lah kan.... hehe.
ReplyDeleterajinnya cm memandan.. selamat hari raya aidil adha. Lum terlambat kan?
ReplyDeletePasti sedap dan wangi.
ReplyDeleteMmmmm.....this looks very delicious. I'm sure it smells very aromatic with the pandan leaves. Love it! Thanks very much for sharing. MaryMoh at ww.keeplearningkeepsmiling.com
ReplyDeleteSalam CM. Kali pertama jengok blog ni, sangat menarik. Resipi ni nampak sedap, mungkin boleh cuba nanti. ;)
ReplyDeleteSalam...semoga cm sihat2 aje.
ReplyDeleteAyam goreng pandan sedap dimakan dengan nasi lemak,kalau jumpa mesti beli.
Mmmm...sedap..tak lama lagi balik ni adalah daun pandan segar untuk dipetik. Yeay!
ReplyDeleteemm..yummy yummy..mesti cuba nie..nampak sungguh menyelerakan...
ReplyDeleteKenapa kena rendam dgn air tepung.. Pastu golek dgn serbuknya plak??
ReplyDelete