Assamualaikum, Salam di hujung minggu. Jika saya ke Pasar tani atau pasar pagi dan ada orang jual buah asam gelugur saya pasti akan beli beberapa biji untuk di keringkan. Selalunya yang menjual ni makcik-makcik yang jual sayur kampung. Hari tu saya beli 6 biji.
Balik rumah saya cuci buah asam gelugur bersih dan di hiris nipis.Cuaca pulak panas terik jadi jemur dalam 2 hari ianya sudah kering dengan cantik. Bila kering saya simpan dalam peti sejuk untuk mengelakkan ianya bertukar warna jadi hitam.
Wak ada sepokok asam gelugur ni
ReplyDeleteBuahnya monyet pun tak mau kacau sebab terlalu masam
saya bercadang nak tanam sepokok,sedang cari di shoppee jika ada orang jual anak pokoknya
Deleteooo kalau tak nak hitam buh dalam peti ais..baru sy tau..patut sy punya lebam je
ReplyDeleteThanks for sharing
ReplyDeletevisit our website
ittelkom jakarta