Kuih Ambong.
Bahan-bahannya:
1 mangkuk tepung gandum..ayak
1 mangkuk telur(5 biji telur grade B.)
1 mangkuk gula halus (saya kurang jadi 3/4 mangkuk)
1 sudu teh ovelete
1 sudu teh essen rose.
Sedikit pes pandan untuk dpt kaler hijau,boleh ganti dgn pewarna makanan biasa.
Cara-caranya;
Panaskan pengukus.
Pukul telur dan gula serta ovelet e sehingga kental.
Guna senduk kayu masukkan tepung sedikit demi sedikit ,gaul sebati.Masukkan esen ros.
Sapu loyang bulat 9 inci dengan sedikit minyak.Asingkan 2 sudu makan adunan.Tuangkan selebihnya ke dalam loyang.
Titiskan sedikit pes pandan ke dalam dua sudu adunan tadi.Kacau rata.Tuang ke atas adunan yg dalam loyang tadi.Lorek lorekkan dengan lidi atau chopstick.
Kukus sehingga masak.
Orang jawa kalau cakap 'ambong' tu maknanya 'cium'
ReplyDeletebestnya
ReplyDelete