Bahan-bahannya:)
Bebola ikan.
2 keping ikan tenggiri.
Sedikit serbuk lada sulah.
Garam secukup rasa.
4 tbsp tepung ubi.
Sup.
1/2 biji timun tua buang biji dan potong kiub
1/2 ketul akar teratai.-potong bulat
Beberapa hirisan halia.
2 ulas bawang putih-ketuk.
Sedikit serbuk lada sulah.
Garam secukup rasa.
Bahan-bahan untuk tabur.
Bawang goreng.
Hirisan daun bawang.
Cili api potong(jika suka pedas)
Cara-caranya:)
- Asingkan isi ikan dari tulang serta kulitnya.
- Kisar isi ikan dengan food processor sehingga halus.Masukkan garam serta serbuk lada sulah.
- Kemudian masukkan tepung ubi dan kisar lagi sehingga sebati.
- Keluarkan dari pengisar dan bulat-bulatkan mengikut saiz yang di kehendaki.
- Sementara itu didihkan air dalam periuk dan rebuskan tulang serta kulit ikan sehingga mendidih.
- Tapiskan dan ambil air rebusannya.
- Didihkan sup tadi .Masukkan bebola ikan dan masak sehingga ianya timbul.
- Kemudian masukkan Timun tua serta akar teratai,hirisan halia,bawang putih ketuk,garam serta lada sulah.
- Masak sehingga sayur-sayuran itu empuk.
- Hidangkan bersama taburan bawang goreng serta daun bawang.
- Jika anda seorang yang suka masakan pedas boleh tambah potongan cili api.Barulah berpeluh-peluh hehe terus sihat jika demam :)
No comments:
Post a Comment