Monday, May 24, 2010
Rebung Goreng Dengan Udang
Goreng bersama udang atau apa-apa rencah yang disukai. Tapiskan hingga sejat airnya. Rebus selama 10-15 minit. Kikis bahagian luar rebung dan parut nipis. Salam dan selamat sejahtera.Hari ni cm masak rebung dengan udang.Lama betul tak makan rebung ni rasanya dah bertahun-tahun sebab sukar untuk mendapatkan rebung fresh.Jika ada yang dijual kat pasar tu rebung jeruk...... tak suka baunya...anak-anak pun tak suka pada baunya. Bila sebut bab makanan ,en.suami dan cm ni mempunyai perbezaan yang sangat jauh..umpama dua benua:)( pada awal perkahwinan kami).Si isteri suka makan makanan yang pedas,tidak berkuah,sambal,ulam-ulaman....sedangkan Si suami tak boleh makan pedas,berminyak,suka sup-sup,sayur-sayuran,makanan kukus dan rebus......tapi demi cinta kami yang kukuh..sekukuh Gunung Kinabalu kihkih..perbezaan makanan ni jadi ciput je...bila sudah diubah suai kami ambil jalan tengah...sikit-sikit pedas kira cincai la........begitu juga dengan rebung ni....si suami tak suka masak lemak pedas jadi cm goreng je dengan udang...hasilnya Suami suka..isteri pun gembira:) Jom kita masak rebung dengan udang hari ni:) 200 g rebung yang siap direbus-toskan 4 ulas bawang putih-cincang udang sebagai perencah 1 tangkai daun sup-potong 2 " panjangnya 1/2 tsp lada hitam 1/2 kiub pati ayam Cara-caranya: Panaskan minyak.Tumiskan bawang putih hingga wangi.Masukkan udang dan kacau rata.Masukkan sedikit air dan pati ayam serta serbuk lada hitam.Kemudian masukkan rebung.Biarkan mendidih sekejap dan kuahnya agak kering.Masukkan daun bawang.Kacau sekejap.Angkat.hidang bersama nasi putih. *Hanya rebung segar @fresh je sedap digoreng begini.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Salam kak CM! waaaaa...kita rebung2 ni suke tp rebung kat thai baunyer huh! pening kepala kita yg nk masak ni takut pitam dulu sblm masak, sbb tu kita biasa guna rebung jepun jer langsung tak de bau :D nmpk sedap nii ;-)
ReplyDeletesalam ika..rebung jeruk kat mesia pun apa kurangnya..baunya..alamak toksah cakap...sebab tu akak makan rebung fresh je..rebung jepun dalam tin ke?
ReplyDeletekalau sudah sayang apapun boleh diubahsuai...
ReplyDeletekalau dah tak sayang, menda kecik pun jadi besar...
wahhhh rebung with udang...yummy....
salam kak..sedap ni rebung sama udang..masak lemak rebung favorite..tapi tak letak udang ler..tukar ikan bilis..sebab x makan udang...
ReplyDeletecikmanggis
ReplyDeletenaik bulu roma kaki kite bila ada ayat2 cinta ni..terbayang zaman bercintan2 dolu2..hihi
salam makcik,
ReplyDeletelama tak jenguk makcik..sihat2 la hendaknya..
nk rasa sikit rebung tu boleh?
kite pon tak tahan la bau rebung jeruk..hihi
salam nenek penne..terima kasih..jom makan rebung goreng:)
ReplyDeletesalam matahatijiwa..letak ikan bilis pun sedap!
ReplyDeletesalam datin..hihi kita bercinta lagi..dari dulu..kini dan selamanya jangan naik bulu tengkuk pulak kihkih
ReplyDeleteSalam achik..apa khabar?harap-harap semuanya sihat.Bila Duenya?selamat menyambut cahaya mata
ReplyDeletekite kabar baik..due bulan 10..harap2 semuanya selamat..
ReplyDelete