- Blend cili api,kunyit dan bawang dengan sedikit air hingga hancur.Bancuhkan serbuk santan dengan 4 cawan air.Kacau hingga sebati.
- Masukkan bahan-bahan yang diblend dan santan kedalam periuk.Masak hingga mendidih,.
- masukkan garam,gaula asam keping dan terung pipit.Kacau rata.
- Kemudian baru masukkan ikan keli salai.Biarkan mendidih sekejap.Angkat dan hidangkan bersama nasi putih.
Sunday, May 23, 2010
Ikan keli salai masak lemak kuning.
Salam dan selamat sejahtera.Makcikmanggis ni baru siap masak...menunya agak exotic sikit.Makanan orang lama:).Kami(cm& suami) sangat suka ke pasar minggu di pekan Beranang Selangor.Perjalanan pergi dan balik sejauh 30 km tak menjadi hal sebab bila sampai di sana keseronokan tidak dapat digambarkan bagi kami berdua.Banyak sayur-sayuran kampung,ulam,telur ayam kampung,telur itik,ayam kampung dan macam-macam kampung lagi ada dijual disana...sampaikan kami tak cukup tangan untuk pegang beg plastiknya...jadi orang tamak pun ya..sebab semuanya nak dibeli hehe.
Dalam perjalanan balik kami singgah sekejap kat rumah datin El..khabarnya datin uzur.Alhamdulillah walaupun tak sampai 10 minit jumpa kira dapat lepaskan rindu dendam kesumat kami hehe.datin El bekalkan mangga muda (cm minta nak buat kerabu) dan keropok serta sos cili ganu.Terima kasih Datin.Maaf lah sebab cm terjah cam rancangan melodi tu:)
Salah satu barang yang cm beli kat pasar beranang adalah ikan keli salai, niat dihati nak masak lemak kuning bersama terung pipit.Tak apalah sekali sekala makan lemak..petang ni boleh jogging hehe..cari alasan dan nak sedapkan hati agar kurang rasa bersalah :)
JOm kita masak ikan keli ya..bahan-bahan orang dulu-dulu memasak tak banyak tapi rasanya tetap mantap:)
7 ekor ikan keli salai.
4 -5 ulas bawang merah kecil.
6-7 biji cili api-jika suka pedas boleh tambah lagi.
2 paket serbuk santan.
1 inci kunyit hidup atau 1/2 tbsp serbuk kunyit
1 keping asam gelugur
sedikit terung pipit.
garam
gula
Cara-caranya:
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
lom pernah lagi rencahkan dengan terung pipit. Next time boleh buat, mesti sedap kan...
ReplyDeletecik... masak lomak ni kan... umah se slalu yo buek. bapa se suko, kalo bulih dio suh yo masak podeh2 sket... hehehe
ReplyDeletesalam noorma..cuba la rasa kelainannya..terung ni rasa pahit2 manis
ReplyDeletesalam lia..aik hari tu orang kelate,hari ni jadi nogori hehe..makcik suko masok camni tapi somi makcik tak suko podeh..jadi tak dapek buek selalu hehe
ReplyDeletesalam cik manggis..
ReplyDeletewow..keli salai masak lemak hubby punya paberet..sedapnyaaaaaaaa...slalu campor peria jer..tgk cm boh terung pipit..nak cubalah polak..tq kak bg idea
salam CM..
ReplyDeletetak puas jumpe td ..banyak lg isu tak sempat kita gosipkan..hikhik..
Hehehe... cik... x dapek la se nak nulung ehhh... kek x menahan podeh ehhh, masak yo la yg tak podeh sgt. Cik... Lia dah masukkan resipi pajeri bacang tu... :-)
ReplyDeleteDatin El>> lia dah masukkan resipi pajeri bacang :-)
mmmmm..everytime singgah sini, asyik terliurrrrr je!
ReplyDeletesalam Chemp..cuba lah bubuh terung pipit rasa kelainannya:)
ReplyDeletesalam datin..terima kasih kasi buah dan kopok & cicah tadi..sedap.Sori tak sempat nak borak sebab cik abe kita ada mesorat macma kat kl...t.kasih:)
ReplyDeletesalam lia..terima kasih.Makcik dah lihat resepi kat blog lia..tapikan...mana nak cari bacang tu ya..tadi lupa nak beli kat Beranang:(
ReplyDeletesalam fa*tip..hehe terima kasih:)
ReplyDeletemas suka sangat masak lemak keli, pekat dan pedas, sedapnya...terliur mas tengok ...
ReplyDeletesalam MAS...cuba lah masak mas..senang je
ReplyDeleteIkan keli tu apa makcik?
ReplyDeleteterung yang kecil tu banyak diguna dalam masakan Thai juga :)
selamat sejahtera Tummy..ikan keli tu catfish...makcik sangat suka terung pipit tu..rebus dan dimakan dengan sambal belacan:)
ReplyDelete