- Blend bawang merah,serai,lengkuas,kunyit,halia,daun kunyit dan cili api dengan sedikit air.
- Masukkan dalam kuali bersama 1 1/2 cawan santan.masukkan asam keping garam dan gula secukup rasa.
- Masak dengan api yang sederhana dan sentiasa kacau agar ianya tidak hangus.
- Bila kering sejukkan baru disimpan dalam peti sejuk.
Tuesday, April 27, 2010
Itik masak dgn rempah serbaguna
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Masa arwah mak ada saya selalu makan itik sebab kami bela tapi sekarang dah lama tak makan.
ReplyDeletesalam cm..
ReplyDeleteterliur t dibuatnya melihat segala jenis makanan yg sedap2 di sini.. bertuah suami dan anak2 cm.. sungguh bertuah!!
salam mcm..kakyam tak pernah makan itik tapi kalau serati tu adalah..sangat suka..agaknya rasanya samakah dgn serati.
ReplyDeletesalam Zai..ya ke?cm masak itik sebab suami sangat suka makan itik:)
ReplyDeleteSalam T..terima kasih:)
ReplyDeletesalam kakyam..cm memang suka makan itik serati..jika balik kampung selalu pergi kedai Lalat beli gulai serati..hmm rasa itik lebih kurang sama dengan serati
ReplyDeletesalam makcik.. harumnya! Rempah serpergunatu resipinya mana :)
ReplyDeleteHi tummy...ya sangat harum:) eh resepinya ada!! scroll kebawah lagi ya:)pasti anda akan ketemunya.
ReplyDeletesalam cm..
ReplyDeletewahhhhhh kalu kapong gak femes bnar rendang itik..maklumlah itik phero sdr..tapi skat dok kl nie..bru skali make rendang itik...tgk cm masok itik...terliurrrrrrrr jahh...sedapnya...patutlah namboh make cik abe..hihhiih
salam chemp...kapong cm terkenal gulai serati!!!sedap weh!! tapi itik ni jika kena caro masak..sedap jugak...cik abe make dok kelih kiri kane weh:)...lagumano ambo kecek kelate nih?ok?hehe
ReplyDeleteHehe saya pasti dah jadi buta!
ReplyDeletedear tummy..eh bukan buta cuma terlepas pandang hehe
ReplyDelete