LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Saturday, March 13, 2010

Serabai

Bahan-bahannya:) 500 g tepung beras 300 g nasi, kisar halus dengan sedikit air 1 liter santan, masak hingga suam 1 1/2 camca teh instant dried yeast Garam secukup rasa BAHAN KUAH GULA :-) 1 cawan gula perang (gula timbang) 2 cawan santan 2 biji pisang, dihiris 2 helai daun panda, disimpul Secubit garam CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK SERABAI :- Bancuh semua bahan2 untuk serabai kecuali santan. Kacau rata dan tuang santan suam sedikit demi sedikit sehingga mandapat bancuhan yang sempurna, tak pekat sangat atau cair sangat, seperti bancuhan membuat kuih cara. Perap adunan tadi 2 jam (mat perap lama sikit). Panaskan non-stik pan. Lenser sedikit minyak dan tuang aduana tadi kurang lebih 1 senduk lauk, biar masak dengan api perlahan sehingga permukaannya berbuih dan menghasikan lubang2. Tutup sekejap dengan tudung periuk, bila serabai kelihatan keriang, boleh lah diangkat, hidangkan bersama kuah gula...
  2. UNTUK KUAH GULA :-) Satukan semua bahan untuk kuah gula kecuali pisang, masak hingga semua larut, tapis dan masukkan kembali ke dalam periuk. Tambah pisang dan renih hingga kuah pekat. Sejukkan dan hidang bersama kuih serabai.....sedapppp!!!!
Salam dipetang rabu yang agak redup ni.Nampak gayanya cuaca dah mula nak hujan.Alhamdulillah beginilah kebesaran tuhan diberikan panas dan hujan.Sentiasa mengucapkan kata kata Alhamdilillah atas rezeki yang diberiNya. Sana simi kawan-kawan mula masak serabai.Zaman kecik kecik dulu serabai memang terkenal terutama bila buat kenduri arwah.Ayah selalu cakap "dah tujuh hari dah arwah meninggal malam ni makan serabe(serabai)"Jangan takut pulak nak makan serabai ya.Kuahnya pulak dibuat daripada telur,santan dan gula melaka.Santan dan gula melaka dimasak hingga mendidih.Kemudian pecahkan telur dan godak hingga sebati.Ada juga yang masukkan sedikit halba.Agak berbeza dengan serabai yang terdapat di rumah kawan kawan sekarang.Apa apa pun asalkan sedap..tak kisahlah ya.Bagi kaum India kuih seakan-akan serabai ni dipanggil apom dan dimakan dengan kuah kari sedap juga. Terima kasih buat CMG kerana cikmanggis C&P resepi dari blog beliau.

10 comments:

  1. Hi kak! I tak pernah try serabai. Looks yummy la, with that sauce! Nakkk!

    ReplyDelete
  2. CM.. berserabai nampak..mesti sedap tu..klu dekat mmg dah bwk pinggan..ngendeng

    ReplyDelete
  3. kalau omputih dibuat daritepung gandum sebijik macam serabai. macam macam nama dupanggl salah satunya pikelet. ada terjual di supermaket.

    ReplyDelete
  4. salam cm, terima kasih kerana jumpa mak cik. mak cik dah link kan cm. kita dikelantan juga makan serabai masa kenduri arwah..itu dulu..sekarang susah nak makan kueh ni orang dah tak buat lagi.

    ReplyDelete
  5. hi love..rasanya jika makan dengan kuah kari pun ok kan?boleh try

    ReplyDelete
  6. datin..berserabai?hihi dak eh kemas..smart..mana ada berserabai kihkih

    ReplyDelete
  7. dapur laksamana..oh ya ke?pikelet?nanti cm nak cari

    ReplyDelete
  8. mohdandmeriam..salam!terima kasih kerana sudi singgah.Betul tu serabai ni makin dilupakan..elok juga bloggers mempopularkannya

    ReplyDelete