- UNTUK SERABAI :- Bancuh semua bahan2 untuk serabai kecuali santan. Kacau rata dan tuang santan suam sedikit demi sedikit sehingga mandapat bancuhan yang sempurna, tak pekat sangat atau cair sangat, seperti bancuhan membuat kuih cara. Perap adunan tadi 2 jam (mat perap lama sikit). Panaskan non-stik pan. Lenser sedikit minyak dan tuang aduana tadi kurang lebih 1 senduk lauk, biar masak dengan api perlahan sehingga permukaannya berbuih dan menghasikan lubang2. Tutup sekejap dengan tudung periuk, bila serabai kelihatan keriang, boleh lah diangkat, hidangkan bersama kuah gula...
- UNTUK KUAH GULA :-) Satukan semua bahan untuk kuah gula kecuali pisang, masak hingga semua larut, tapis dan masukkan kembali ke dalam periuk. Tambah pisang dan renih hingga kuah pekat. Sejukkan dan hidang bersama kuih serabai.....sedapppp!!!!
Saturday, March 13, 2010
Serabai
Bahan-bahannya:)
500 g tepung beras
300 g nasi, kisar halus dengan sedikit air
1 liter santan, masak hingga suam
1 1/2 camca teh instant dried yeast
Garam secukup rasa
BAHAN KUAH GULA :-)
1 cawan gula perang (gula timbang)
2 cawan santan
2 biji pisang, dihiris
2 helai daun panda, disimpul
Secubit garam
CARA MEMBUATNYA :-)
Hi kak! I tak pernah try serabai. Looks yummy la, with that sauce! Nakkk!
ReplyDeleteCM.. berserabai nampak..mesti sedap tu..klu dekat mmg dah bwk pinggan..ngendeng
ReplyDeletekalau omputih dibuat daritepung gandum sebijik macam serabai. macam macam nama dupanggl salah satunya pikelet. ada terjual di supermaket.
ReplyDeleteThat looks so good!
ReplyDeletesalam cm, terima kasih kerana jumpa mak cik. mak cik dah link kan cm. kita dikelantan juga makan serabai masa kenduri arwah..itu dulu..sekarang susah nak makan kueh ni orang dah tak buat lagi.
ReplyDeletehi love..rasanya jika makan dengan kuah kari pun ok kan?boleh try
ReplyDeletedatin..berserabai?hihi dak eh kemas..smart..mana ada berserabai kihkih
ReplyDeletedapur laksamana..oh ya ke?pikelet?nanti cm nak cari
ReplyDeletedear Aruna..thanks:)
ReplyDeletemohdandmeriam..salam!terima kasih kerana sudi singgah.Betul tu serabai ni makin dilupakan..elok juga bloggers mempopularkannya
ReplyDelete