Friday, April 4, 2014

Nasi Ayam Hainan.


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Selalunya jika kami makan di luar nasi ayam menjadi pilihan suami Cm  kerana tidak pedas  dan ada sup.Begitu juga dengan si Adik jika dia malas nak buat pilihan.Tetapi nasi ayam Hainan  kami tak pandang walaupun sebelah mata.Sebabnya ....sebab dah set di kepala ayam rebus mana lah sedap..nampak pun kurang menarik...hari ini Cm cuba mengubah apa yang ada dalam kotak fikiran kami selama ini....jika kita pandang negatif maka negatif lah jadinya....

Hari ini kami hanya tinggal berdua sahaja kerana si Adik ke rumah kawan baiknya dan bermalam di sana jadi Cm hanya masak 2 keping paha ayam untuk makan tengahari dan malam kami...Hmm si adik dah besar dan mula belajar kuatkan kepak untuk persediaan terbang  meninggalkan "sarang"..kakak-kakaknya serta si Abang mula tinggal di sekolah berasrama penuh ketika memasuki form 4....

Cepatnya masa berlalu terasa terdengar-dengar  si adik menangis kerana enggan  untuk ke sekolah. setiap pagi......katanya I hate school......eh nostalgia pulak...dah lari dari tajuk ni hehe.
Ayam.

2 keping paha ayam.
3 inci halia-ketuk.
3 ulas bawang putih-ketuk.
1/2 biji timun tua-Saiz kecil je ya.
1/2 batang dahan seleri-potong kecil.
5 cawan air /secukupnya/adjust mengikut kesesuaian.
Garam secukup rasa.

1 bekas air ais.
Sedikit minyak bijan.

Nasi.

2 cawan beras basmati.
1 tbsp minyak jagung.
2 ulas bawang putih.-ketuk
2 inci halia.-ketuk
Garam secukup rasa.
Air rebusan ayam secukupnya.
1 helai daun pandan.

Cara-caranya:

Ayam

  • Ayam direbus bersama halia , bawang putih ketuk serta batang seleri.
  • Masukkan garam dan lada sulah.
  • Bila ayam hampir masak masukkan potongan timun tua.
  • Keluarkan ayam dan terus masukkan kedalan air ais.Biarkan sekejap.
  • Toskan ayam dan sapukan dengan sedikit minyak bijan.

Nasi


  • Panaskan minyak dan tumis bawang putih serta halia.
  • Masukkan beras dan dikacau-kacau sekejap.
  • Tuangkan air rebusan ayam dan masak nasi seperti biasa.
  • Jangan lupa masukkan garam dan daun pandan.



Cili Sos

 6 biji cili masak.
1 inci halia.-tumbuk.
2 ulas bawang putih-tumbuk.
2 biji limau kasturi..
Sedikit gula Melaka.
Garam secukup rasa.


  • Kisar cili masak,halia dan bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur.
  • Masukkan gula Melaka,garam dan perahan limau kasturi.
  • Masak sehingga pekat.
Sos kicap.

2 ulas bawang putih.-tumbuk halus.
3 tbsp kicap manis.
3 tbsp sos tiram.
Sedikit garam dan gula.
1/2 tbsp  tepung jagung.
1/3 cawan air.

Satukan semua bahan-bahan diatas dan masak sehingga pekat.




Tauhu Lembut.

Tauhu di potong kiub dan di tabur dengan sedikit tepung.Goreng sehingga perang.

Sup.

Ambil lebihan  air rebusan ayam tadi dan adjust rasa garamnya.Masukkan sedikit lada sulah.


(Siaran Tertunda)

3 comments:

  1. Alahaiii tak pernah masak nasi ayam hainan...tgk CM tayang cam sedap jer...

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum..saya nak exchange blog list blh?

    ReplyDelete