Thursday, February 20, 2014

Yam Cake / Orr Kueh.

Yam Cake / Orr Kueh.

Bahan-bahannya:

1 biji keladi -sederhana saiznya.
1/3 cawan udang kering.
8 ulas bawang merah.(1/2 untuk ditabur di atas kuih)
200 gm tepung beras.
3 biji cendawan kering-rendam sehingga kembang.
700ml air.
1/2 tsp serbuk lada sulah.
2 tbsp sos tiram.
2 tbsp kicap manis.
Sedikit garam.
1 ketul kiub pati ayam-optional.

Tabur

Daun sup.*
Daun bawang.*
Bawang goreng.
Cili masak*
Sedikit bijan-goreng tanpa minyak.

* Hiris halus.

Cara-caranya:


  • Keladi di kupas kulit dan dipotong kiub kecil-kecil.
  • Udang kering direndam dan ditumbuk kasar.
  • Cendawan di hiris nipis.
  • Bawang merah di hiris nipis dan ditabur dgn sedikit tepung gandum.Goreng untuk di jadikan bawang goreng.Ketepikan.
  • Panaskan minyak dan tumis udang kering sehingga garing.Masukkan keladi dan kacau rata.
  • Kemudian masukkan kiub ayam ,bawang goreng ,cendawan,sos tiram,kicap manis,lada sulah dan sedikit garam.
  • Kacau sehingga semuanya sebati.Keluarkan dari kuali.
  • Dengan menggunakan kuali yang sama masukkan 700ml air dan tepung gandum.Kacau  sehingga sebati dan pastikan tidak berketul.
  • Masak dengan menggunakan api yang perlahan sehingga naik wap.Jika terlalu keras tambahkan sedikit air panas.
  • Kemudian masukkan keladi dan gaul sehingga mesra.
  • Sapukan loyang dengan minyak lebihan goreng bawang tadi.Tuangkan ke dalam loyang dan ratakan dengan sudip.
  • Kukus sehingga masak lebih kurang 25-30 minit.
  • Biarkan kuih sejuk baru di potong.


Sedap dimakan bersama sos cili.Jangan terikat sangat dengan resipi.Selalunya saya ubah suai mengikut citarasa sendiri :)..Ada masanya saya tabur lobak asin,cili api potong  dan udang kering di atasnya  atau makan dengan sos cili Thai.

2 comments: