Friday, February 21, 2014

Thai Son-In-Law Eggs / Khai Luk Khoei

Menu yang murah dan ringkas.Rasanya  masin ,manis,pedas  dan masam.Ratah  begitu saja pun sedap.Itulah gambaran yang  dapat saya  bayangkan..... saya peminat telur tegar hehe.. .masa saya kecik kecik dulu saya suka makan nasi berlaukkan   telur mata kerbau dengan budu atau kicap ,hiris cili api..Masyallah sedap sungguh makan nasi bertambah-tambah dan tak perlu lauk lain lagi :)

Resipi asal saya ambil dari dapur Tummy...mana lah Tummy ni lama betul tak dengar berita.Terima kasih banyak-banyak  dan minta maaf lah sebab makcik ubahsuai sikit resipinya .

Khai Luk khoei.

Resipi asal : Tummy

Bahan-bahannya:

6 biji telur-rebus hingga masak dan kupas kulinya.
3 ulas bawang merah-mayang halus.-jadikan bawang goreng.
3 ulas bawang putih-tumbuk halus.
3 tbsp gula melaka.
3 tabsp sos ikan.
5 tbsp air asam jawa.
1 tbsp kacang tumbuk.
1 biji cili masak .(jika suka pedas ganti denga 5-6 biji cili api)-cincang halus.
Sedikit tepung gandum.

Tabur.

Daun ketumbar .(tak letak sb tak ada)
Daun bawang.(ganti)


Cara-caranya:


  • Kupas telur dan golekkan ke atas tepung gandum ketika telur masih basah.Goreng telur sehingga perang (golden brown)-Telur dibelah dua dan susun dalam pinggan yang sesuai.
  • Satukan air asam jawa,sos ikan dan gula melaka.Kacau sehingga sebati.Ketepikan.
  • Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih sehingga perang.
  • Masukkan campuran air asam jawa  serta cili  dan kacau rata.
  • Masukkan kacang tanah dan gaul sebati .
  • Tuangkan ke atas telur tadi dan tabur dengan daun ketumbar ,daun bawang serta bawang goreng.

3 comments: