Thursday, February 20, 2014

Daging Halia


Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Daging Halia.

Bahan-bahannya :

250 gm daging batang pinang-hiris nipis.
4 ulas bawang putih-tumbuk halus.
1 inci halia-tumbuk halus.
1 tsp lada sulah.
Sedikit kicap manis.
Sedikit sos tiram.
Sedikit minyak bijan.
Garam secukup rasa.
1 tbsp tepung jagung-bancuh dengan sedikit air.
2 inci halia-mayang halus.
Sedikit minyak jagung untuk menumis.

Cara-caranya:


  • Satukan daging,sos tiram,kicap manis,minyak bijan,halia tumbuk,bawang putih,garam dan serbuk lada sulah.Perapkan selama 15-20  minit.
  • Panaskan sedikit minyak dan tumis halia yang dimayang tadi hingga wangi.
  • Kemudian masukkan daging yang telah diperap .
  • Masak sehingga daging empuk jika perlu tambahkan sedikit air.
  • Apabila daging telah lembut masukkan bancuhan tepung jagung dan masak sehingga kuahnya agak pekat.
  • Siap untuk dihidangkan dengan nasi putih.

7 comments:

  1. Amboi, sedapnya! Dah bekfas pun nak makan lagi hee...hee...

    ReplyDelete
  2. terliur tengok.. nanti nak try buat lah.. hehe

    ReplyDelete
  3. Bagus daging halia ni CM .... boleh buangkan angin dalam badan ni.... akak kalau masak yg ada halia memang senang buang angin dlm badan :)

    ReplyDelete
  4. Nak ke pasar ni cari daging pinang terliur lak tengok.
    Tahun ni langsung tak ke pasar.

    ReplyDelete
  5. Terima kasih kongsi recepi. Halia dalam masakkan sangat elok sebab boleh buang angin.

    ReplyDelete