Wednesday, April 11, 2012

Sayur Pedas Petola Dengan Cendawan Kampung/Kulat Pusu.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.



Pagi -pagi lagi Cm dan suami bertolak ke kampung suami , kira-kira 2 jam perjalanan dari rumah kami.Seperti biasa kami akan singgah dipasar untuk membeli ikan patin dan sayur-sayur kampung .Tapi sayangnya  agak terlewat .Kebanyakan penjual telah mulai tutup khemah.Kami hanya sempat membeli 2 ekor ikan patin dan selonggok cendawan busut.

Bila terpandang longgokan cendawan tu fikiran mulai melayang layang teringatkan arwah Wan.Cendawan ni memang kegemaran nya.Masak sayur pedas dengan pucuk manis.Sedap sungguh.Tetapi Cm masak dengan petola pemberian Mak mertua..fresh dari pokok.Jom kita lihat bahan-bahannya:)

Bahan-bahannya:)

1 biji sayur petola.-kupas kulit dan potong serong.
3 ulas bawang merah.
1 tsp biji lada hitam.
6 batang cendawan -siat-siat.
Garam.
Gula secukup rasa.
1 keping isi ikan-Cm guna ikan tenggiri yang direbus terlebih dahulu.
Air secukupnya.


Cara-caranya:)


  • Tumbuk bawang merah dan biji lada hitam hingga lumat.
  • Kemudian masukkan isi ikan dan tumbuk lagi hingga hamcur.
  • Masukkan 2-3 cawan air kedalam periuk.
  • Masukkan petola dan bahan-bahan yang ditumbuk ,garam serta gula.
  • Masak sehingga mendidih dan rasa masin dan manisnya agar sesuai dengan selera masing-masing.
  • Siap untuk dihidangkan bersama nasi putih,ikan goreng dan budu:)



Ikan Tenggiri Goreng Kunyit.

"Penyeri" makan tengahari tadi ......Budu!....tapi hanya Cm saja yang makan budu.....Sedap Sengoti:)

7 comments:

  1. Kombinasi yang mantap...ini pasti lebih dari sepinggan...mak aii hirup sedap ni

    ReplyDelete
  2. Salam makcikk!! oh! kita terpikat budu yg kat bwh sekali tuuu :D mkn dgn nasi panas pun dah cukup kan kak :D suke betul mkn budu :D

    ReplyDelete
  3. kak CM!! tun x mkn budu.. tp kalau dpt sambal belacan ni, mmg seperiuk licin. hihi.. tun x cukup rajin nk rebus2 ikan tu, so biasa tumbuk ikan bilis je ^^

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum opah yang dirinduii... nih ha mama suh bawakkan kek lumut yg dah kene geget ngan darwish.. tinggal itew katanya.. kang opah sampai ke onyang tak dpt makan kek lumut.. syiannnn kang.. kekekekee

    ReplyDelete
  5. hmmm budu ketereh best....saya sorang je makan MEM tak makan gitu jer kecuali di modify kan. CM kene try campur budu ngan durian skit...eh terliur lak tengah type nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam cm... saya dah pandai makan budu sekarang,kalau dulu sebut nama pun takut hehehe...

      Delete
  6. Ingat nak cuba resepi ni sebab ada ikan tenggiri. Tapi pokok petola sekarang buat perangai, bunga betinanya rajin berkembang. Tapi si jantan tak kembang pula. Tak menjadi buahnya sebab tak berkahwin.

    ReplyDelete