Monday, June 21, 2010

Sup daging



Cili api,daun bawang,daun sup dan sambal udang geragau.

Assalamualaikum dan salam bahagia.Petang ni masak sup daging khas buat Pak Encik yang berpuasa hari ini. .....mesti ada makanan yang berkuah dan pastinya bukan makanan yang bercili.Kepada mak Encik yang suka makan pedas disediakan hirisan cili api dan sambal udang geragau.Sedap tau...bila makan dengan sup yang masih panas pastinya akan berpeluh-peluh hehe tak payah jogging:)

Bahan-bahannya:
1/2 kg daging lembu-potong ikut selera masing-masing.
3 biji kentang
1 batang lobak merah
3 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar-dadu
2 inci kulit kayu manis
2 inci halia-tumbuk
2 inci halia-ketuk
4 ulas bawang merah
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum buah pelaga
1 ketul sup bunjut
1 biji buah tomato
1 tsp lada hitam-tumbuk kasar
garam dan gula secukup rasa

Hiasan:)
daun sup & daun bawang
sambal udang geragau
bawang goreng.
limau kasturi

Cara-caranya:

  • Tumbuk halia,bawang putih dan bawang merah .
  • Panaskan minyak tumiskan kulit kayu manis,buah pelaga dan bunga lawang.Masukkan bawang besar dan bahan-bahan yang ditumbuk dan masak sehingga naik bau.
  • Masukkan daging dan gaul rata .Kemudian masukkan air secukupnya serta halia ketuk serta sup bunjut .
  • Masak hingga daging betul-betul empuk baru masukkan kentang,lobak merah,buah tomato,lada hitam,garam dan gula secukup rasa.
  • Biarkan sup mendidih sehingga kentang empuk.Siap:)

10 comments:

  1. salam cm..bulan puasa tak lama lagi..kakyam kalau dibulan puasa tak boleh makan ayam..hanya boleh makan daging n ikan je..nampaknya sup daging ni akan termasuk dalam menu dibulan puasa,, terima kasoh cm..

    ReplyDelete
  2. salam cm..
    udang geragau tu beli dimana..disini susah sangat nak jumpa..

    ReplyDelete
  3. salam CM,
    secara jujurnya sy rasa org2 kelantan ni antara yang pandai masak sup. rasanya sesuai dgn slera saya.

    p/s- sy mmg peminat sup tetapi tulang/daging fresh la

    ReplyDelete
  4. Sup daging sedap dimakan dengan nasi bubur(nasi lembik)tapi sup cm ni bertambah sedapnya dengan adanya hiasan chopstick dan napkin tu hehehe...

    ReplyDelete
  5. Salam makcik...begitu sejuk sekali disini, sop ni pasti dapat memanaskan badan dan jiwa ;)

    ReplyDelete
  6. salam kakyam..cm selalu buat sup dengan daging batang pinang sebab tak banyak lemak.Lemak tu sedap tapi tak sihat.Bulan puasa cm selalu singgang daging.

    ReplyDelete
  7. salam datin..kadang kadang kat pasar ni ada .Hari tuu Liza yang bagi dia beli kat Lumut:)

    ReplyDelete
  8. Salam Pie..hehe terima kasih.Menu ni pun orang diabetik boleh makan tapi jangan banyak ya:)

    ReplyDelete
  9. salam zai..hehe chopstick ni hadiah dari kawan..saja tayang kihkih

    ReplyDelete
  10. Hi Tummy..wah Melben dah mula sejuk ya?makan makanan yang banyak rempah baik dimusim dingin ni:)

    ReplyDelete