Thursday, January 8, 2015

Bingka Ubi Kayu




Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Bingka ubi Kayu.

Resipi asal :Citarasawan.
Sedikit ubah suai oleh :Makcikmanggis ;)

Bahan-bahannya:

400 gm ubi kayu parut.
100 gm kelapa parut.
200 ml santan kotak kara.
1 tbsp tepung kastad.
1 biji telur bersaiz kecil( Cm guna telur ayam kampung)
60 ml air.
100 ml sirap gula merah.(100 gm gula merah +50 gm gula perang+60ml air+1 helai daun pandan)masak hingga larut dan tapis.
1/4 tsp garam.
1 helai daun pandan.


Cara-caranya:


  • Ubi dikupas kulit dan di cuci bersih.Parut dan timbang.
  • Perah dan tos airnya dalam bekas selama 15 minit.Buang air jernih di permukaannya dan ambil pati ubi di bahagian bawah dan gaul dengan parutan ubi yang di perah  tadi.
  • Sapukan loyang dengan sedikit minyak masak dan alas dengan daun pisang.
  • Satukan semua bahan-bahan di atas,gaul sehingga sebati dan tuangkan kedalam loyang.
  • Bakar dalam ketuhar sehingga masak.

Alhamdulillah dapat juga Cm buat entry untuk permulaan tahun 2015 ini walau pun agak lewat.Selamat tahun baru semua.Cm tak nak cakap  azam tahun baru  sebab  yang tahun lepas pun belum tertunai :) hehe.semoga tahun 2015 ini   di berikan kesihatan yang baik dan dijauhi olehNya  dari sebarang musibah.......insyallah....doa untuk sahabat sahabat semua pun begitu juga...

Setiap kali menyambut tahun baru terasa usia semakin pendek......Semoga kita dapat melakukan sebanyak banyak kebaikan yang termampu....terima kasih kak1 Citarasawan kerana sentiasa berkongsi resipi dan tidak lokek ilmu.Cm doakan agar rezeki kakwan melimpah ruah.Insyallah.
Apabila di tambah dengan telur serta tepung kastad,bau bingka ini sungguh wangi  terutamanya ketika masih di dalam oven .
Rasa bingka Ubi kayu yang ini sungguh "kena" dengan selera Cm.:)
Selamat mencuba ya.....bak kata kak wan....Jika tak sedap beritahu kakWan tapi jika sedap beritahu kawan-kawan. 

5 comments:

  1. Salam cm...sedapnya... lama tak makan bingka ubi. Kalau ikut resepi arwah mak saya rasanya tak guna tepung kastad dan telor.

    ReplyDelete
  2. salam cm.. sedapnyerr... tun plg suka bingka ngan talam ubi kayu.. kaau ada pokok ubi kayu dh lama gali tarik ubi nih..

    ReplyDelete
  3. Ramadhan approaches this year,
    Satisfy your Buka Puasa Buffet craving this June!
    Available from 18th June 2015 until 12th July 2015
    Our early bird vouchers is available now until 14th June 2015.
    Get your early bird vouchers from only Rm63.00nett.
    Normal Prices RM 98.00nett
    Call us now at 03-7846 5989 ext 14/21/45.

    ReplyDelete
  4. Sesiapa yang minat memasak try
    http://amazing-tm5.blogspot.com/
    pasti Terbaik

    ReplyDelete
  5. saya suka sangat tips dalam blog ni, sangat best dan mudah

    ReplyDelete