Friday, November 29, 2013

Tart Nenas Nyonya.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Sudah lama teringin nak makan kuih tart tetapi bila beli kat kedai selalunya kecewa ,rasa tak memenuhi selera Cm ni.Cm tak suka tart yang terlalu manis.Jemnya manis ..biskutnya manis....haish memang tak boleh "pergi" lah.....

Hari ini Cm cuba buat dua adunan tart Nenas yang Cm ambil resipinya dari dapur Masam Manis.Alhamdulillah ..puas hati.Jemnya sungguh sedap kurang gula dan ada rasa masam-masam manis ....Terima kasih CikMat Gebu..Azlita dan kak Jee tuan punya resipi.Terima kasih daun keladi ..nanti jika ada resipi yang menarik share lah lagi ya :)



Tart Nenas Nyonya.
Asal: Kak Jee
         Ita.

Bahan-bahannya:

300 gm tepung gandum.
200 gm butter.
4 tbsp tepung jagung.
3 tbsp gula ising.
2 biji kuning telur.
Jem nenas secukupnya.

Cara-caranya:


  • Ayak tepung gandum,tepung jagung dan gula ising ke dalam mangkuk yang sesuai.
  • Masukkan butter.Jika guna unsalted butter ,masukkan sedikit garam tetapi jika guna salted butter tak perlu letak garam ya.
  • Guna  cara rub in method untuk gaulkan butter dan tepung.
  • Gaul sehingga jadi seperti serbuk roti baru di masukkan kuning telur.
  • Gaul sehingga sebati dan doh tidak melekat pada tangan.
  • Terap dengan acuan tart dan letakkan jem nenas di atasnya.
  • Bakar sehingga masak.




Jem Nenas Istimewa.

Asal: CMG.

3 biji nenas ( 1kg parutan nenas)
2 biji epal hijau-kupas kulit dan parut kasar.
1 biji oren-ambil bahagian isinya.
1 cawan gula pasir.( Cm letak 1 cawan gula pasir dan 1/2 cawan gula perang)
Cara-caranya:

Satukan semua baha-bahan di atas di dalam kuali dan masak sehingga likat.Kecilkan api dan sentiasa kacau agar jem tidak hangus.Sejukkan jem sebelum digunakan.


2 comments:

  1. Rasa macam suasana raya pulak bila tengok tart nenas ni CM he hehe.

    ReplyDelete
  2. Sedapnya. Saya nak makan, tolong courier kepada saya. hahaha.

    ReplyDelete