Thursday, September 12, 2013

Roti Bijan Bawang Putih.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Bahan-bahannya:
A
330 gm tepung roti.
1/2 tsp garam halus.
1 1/2 tbsp susu tepung.
60 gula halus.
B
1 biji telur.
C
120 ml air.
11 gm yis.

D
40 gm butter.

Adunan bawang putih:

100 gm butter suhu bilik.*
5 ulas bawang putih.*
1/2 tbsp daun pasli cincang-Cm ganti dengan sedikit daun ketumbar dan daun oregano.
1/2 tsp garam halus.*

Masukkan semua bahan-bahan  yang bertanda *di atas ke dalam food processor dan kisar hingga halus.

Bahan tabur:

Bijan secukupnya.

Bahan sapu:

1 biji telur.
Cara-caranya:


  • Satukan bahan-bahan A ke dalam mangkuk pengadun dan gaul sehingga serata.(Cm guna mixer)
  • Masukkan B & C dan uli selama 5 minit .Kemudian baru masukkan D dan uli sehingga elastik/kenyal.Apabila di tarik ianya tidak koyak.Keluarkan doh ke atas papan pencanai dan uli lagi dengan tangan.Taburkan dengan   1-2 tbsp tepung agar doh  tidak melekat pada papan. 
  • Rehatkan doh sehingga 30-40 minit atau sehingga doh naik dua kali ganda dari saiz asal.
  • Tumbukkan doh untuk keluarkan angin.
  • Timbang doh seberat 80 gm setiap satu.Bentukkan bujur  dan sapukan dengan kuning telur.Kemudian golekkan ke atas bijan. Rehatkan doh selama 15-20 minit.
  • Buatkan satu torehan di tengah-tengahnya dan sapukan dengan adunan bawang putih.Taburkan dengan hirisan daun oregano dan daun kerumbar.
  • Bakar sehingga perang atau sehingga roti masak.


Roti jenis ini sangat sedap dimakan dengan sup labu atau sup cendawan.Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment