Bahan-bahannya:
A
330 gm tepung roti.
1/2 tsp garam halus.
1 1/2 tbsp susu tepung.
60 gula halus.
B
1 biji telur.
C
120 ml air.
11 gm yis.
D
40 gm butter.
Adunan bawang putih:
100 gm butter suhu bilik.*
5 ulas bawang putih.*
1/2 tbsp daun pasli cincang-Cm ganti dengan sedikit daun ketumbar dan daun oregano.
1/2 tsp garam halus.*
Masukkan semua bahan-bahan yang bertanda *di atas ke dalam food processor dan kisar hingga halus.
Bahan tabur:
Bijan secukupnya.
Bahan sapu:
1 biji telur.
Cara-caranya:
- Satukan bahan-bahan A ke dalam mangkuk pengadun dan gaul sehingga serata.(Cm guna mixer)
- Masukkan B & C dan uli selama 5 minit .Kemudian baru masukkan D dan uli sehingga elastik/kenyal.Apabila di tarik ianya tidak koyak.Keluarkan doh ke atas papan pencanai dan uli lagi dengan tangan.Taburkan dengan 1-2 tbsp tepung agar doh tidak melekat pada papan.
- Rehatkan doh sehingga 30-40 minit atau sehingga doh naik dua kali ganda dari saiz asal.
- Tumbukkan doh untuk keluarkan angin.
- Timbang doh seberat 80 gm setiap satu.Bentukkan bujur dan sapukan dengan kuning telur.Kemudian golekkan ke atas bijan. Rehatkan doh selama 15-20 minit.
- Buatkan satu torehan di tengah-tengahnya dan sapukan dengan adunan bawang putih.Taburkan dengan hirisan daun oregano dan daun kerumbar.
- Bakar sehingga perang atau sehingga roti masak.
Roti jenis ini sangat sedap dimakan dengan sup labu atau sup cendawan.Selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment