Monday, December 10, 2012

Mini Hokkaido Chiffon Cupcakes.




Sumber ;Sonia Nasilemak Lover

Bahan-bahannya:

3 biji  kuning telur.
20 gm gula halus.
35 gm minyak jagung.
70 gm tepung cake.
60 gm susu segar.

3 biji putih telur.
25 gm gula halus.



Filling Kastad:Sumber myresipi.

1 biji telur.
1 tbsp tepung gandum.
1 tbsp tepung jagung.
1 tbsp butter.
3 tbsp gula halus.
1 cawan susu segar.

Cara-caranya:


  • Pukul telur dan gula dengan menggunakan whisk.Pukul hingga sebati.
  • Masukkan minyak masak,susu dan tepung.Pukul hingga sebati.Ketepikan.
  • Dalam mangkuk yang lain ,pukul putih telur dan gula halus hingga kental dan bertanduk.
  • Kemudian masukkan putih telur kedalam mangkuk yang mengandung tepung tadi.Kacau menggunakan whisk perlahan-lahan,Kacau hingga sebati.
  • Masukkan adunan kedalam piping beg dan isikan kira-kira 3/4 kedalam  bekas cupcake.
  • Bakar hingga masak.
Filling Kastad.

  • Satukan bahan-bahan untuk filling.Kacau rata dan tapiskan kedalam periuk.Masak dengan api yang perlahan sambil sentiasa mengacaunya sehingga masak.
  • Sejukkan.Kemudian isikan kedalam piping beg yang dipasangkan nozel.
  • Cucuk permukaan kek dan paipkan kastad kedalamnya.
  • Akhir sekali taburkan dengan gula ising..

Selamat malam dan selamat beradu ya :)

3 comments:

  1. Salam CM
    Tak pernah tengok pulak kotak kecik2 macam ni...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum CM,
    resepinya agak mudah ye CM... suka makan, tapi beli, belum berani buat lagi...

    ReplyDelete
  3. berapa darjah celcius dan berapa minit?

    ReplyDelete