Alhamdulillah akhirnya kek glemer ni dah ' singgah' kat dapur Cm pagi ni..Percubaan pertama mmg gagal kerana salah saiz loyang:(.....Cm suka sangat kek seperti ni.Keknya tak manis tapi bila top up dengan puding karemal kat atas tu Mmmuahh sedap giler:).....(pinjam ayat orang muda)
Semasa potong kek ni masih panas lagi.Tak sabar.Cm buat guna loyang 4 segi jadi coraknya agak lain dari corak yang kebanyakan kawan kawan buat.Tak apa lah" break the norm" hehe...pinjam kata -kata encik suami.....
Bahan-bahannya:
2 sudu besar gula pasir -tabur dalam loyang dan panaskan loyang atas api sehingga gula bertukar menjadi karemel.Lenggang -lenggangkan loyang atas api agar karemel menutupi permukaan loyang dengan sama rata.
Bhan-bahan untuk Karemel:
1/2 tin susu cair,
70 gm gula kastor.
1/2 tsp esen vanilla.
3 biji kuning telur.
Cara-caranya:
Bancuh semua bahan-bahan diatas hingga larut dan tapiskan-ketepikan.
Bahan-bahan untuk kek
A
125 ml air.
45 ml minyak masak.
70 gm gula kastor.
B
140 gm tepung gandum.
1 tsp baking powder.
Cara-caranya:
Pukul A hingga kembang masukkan B.Kacau rata-ketepikan.
Bahan-bahan untuk Meringue
6 biji putih telur.
1 tsp cream of tartar.
70 gm gula kastor.
Cara-caranya:
- Pukul putih telur hingga kembang baru masukkan gula sedikit demi sedikit.Pukul lagi hingga kental.
- Kemudian masukkan meringue sedikit demi sedikit kedalam adunan bancuhan tepung tadi.Kaup balik hingga sekata.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan mengikut citarasa anda.
- Setelah siap di bancuh ketepikan.
- Tuangkan adunan Karemel kedalam loyang(yg ada gula hangus).
- Lepas tu tuangkan adunan kek keatas karemel selang seli dengan3 warna yang ada pilih.(marble)
- Panaskan oven dan isikan air mendidih dalam loyang pembakar yg lebih besar agar muat diletakkan loyang kek kedalam nya.(kaedah steam bath)
- Bakar hingga masak.Cm biarkan kek dalam oven sehingga kek renggang dari loyang baru di tuangkan kedalam bekas yang sesuai.
Terima kasih pada Sky Blue's Kitchen..minta dihalalkan resepinya ya..Insyallah rasanya resepi ni akan di ulang tayang lagi dan lagi :) kerana sangat sedap.Hingga menjilat jari.Pada kawan kwan yang ingin dapatkan cara-cara nak buat kek ni dengan lebih jelas sila lah ke SINI.
salam CM...
ReplyDeletecantik.. ceria je warnanya... sedap dah tentulah kan.. dah pernah merasa yg kazen buat.. tp dapur sendiri belum try lagi.. hehe.. at least.. CM dah pun mencuba.. haii.. sy ni bilalah agaknya yer.. ngecek yg CM dululah..
assalam Cm...cantik..memang rasa nak buat lagilah!!
ReplyDeleteCM, I have to bookmark this recipe. I think the cake look awesome. Can't wait to try it out. Thanks again for sharing. Hope you're having a great week ahead.
ReplyDeleteKrisyt
Btw, your vacations sounded fantastic. Your boy also enjoyed himself very much.
ReplyDeleteKristy
wahhhhh... dh sampai dapur kak CM ye.. tun pun dh terliur laa tgk nih.. tp oven tun xleh wat api bawah je :(
ReplyDeletesalam CM - cake ni mmg sedap...tp tak ada lah sampai jd gila :) Insya ALLAH
ReplyDeleteAssalam cm,
ReplyDeletewahhhhh cantiklah kita juga belum cuba lagi ni..
cm. cantiknyer kek tuu..
ReplyDeletesangat menarikkk gandingan warne tu.. sweet looking
wahh...cantik dah tu cm...kek pun nampak kering je..
ReplyDeletefuiyooo..kek karemel dh sampai putrajaya ek..bila la nk sampai selayang kan..hehe! berangan nk wat tp bila tgk prosesnye yg agak renyah tuh kena hold dulu laa nmpaknye..hehe!
ReplyDeleteKak CM..
ReplyDeleteaduhaii akak pun dah buat..kita rasa confirm arr kita sorang yg belum buat jer..ishhh jeles nih..santek lah kak!
Cantek nye... pernah nampak hari isnin lepas kakak kat facebook wat.. cantek.. memang menawan kaler2nye pun lawo.. tapi di sini saya ada kemusykilan.. saya pernah wat caramel.. tapi musykil kat sini.. masukkan bahan2 gaul utk kek marble tu time bila? time caramel tu masih cair? lepas kaco2 dgn wisk tuang bancuhan caramel atas gula hangus tu.. lepas tu step 3 tuang adunan kek sedikit demi sedikit atas bancuhan caramel tu ke? dia tak tercampur skali atau tenggelam ke ? sila jawab kemusykilan saya..sekian terima kasih.. eheheheh.. nak wat tapi takot tak jadi...
ReplyDeleteAslmkm CM...Cantikkkkkk...
ReplyDeletePernah rasa kek ni..kakak buat..kompem sedap..(^_^)
Assalamualaikum CM..Cantikkk kek Ni.. Sue pernah rasa kek ni..kakak sue buat,..Kompem sedap (^_^)
ReplyDeletecantiknya kek karemel tu kak...
ReplyDeletenak sepotong..he3
This is beautiful, hopefully I can try this one day.
ReplyDeletekak sangat terror ( lena pun nak pinjam ayat ornag muda) buat kek macam ini! looks fantastic!!
ReplyDeletepatutlah terbau sampai ke bangi. Rupanya dan sampai rumah cm
ReplyDeletesalam kak CM
ReplyDeleteterliurnya saya.. semua dah buat..ni yg berkobar2 nak try buat jugak nih..insyaallah.. :)
assalam CM..cantik kejadian kek karamel..sedap kan kek ni?Sekali buat mesti rasa nak buat lagi
ReplyDeleteSalam CM, teringin sgt nk wat kek yg sedap ni.. bila laa berat badan nk turun ni eishh..
ReplyDeleteBestnya kalau sekeping kek ni boleh dipos...hehehe...nampak sedap sangat.
ReplyDeleteada kek karemel ler kat cnie.. Alahai... masih lg terasa2 keenakan kek nie kat tekak.. dah buat 3 kali dah.. rasanya mmg x kan jemu buat n buat lg.. mmg sedap kek nie... n cantik kejadian kek tu..
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletepandainya buat kek?
macam kueh bulan pun
ada isi di dalamnya tu..
kanak-kanak mesti suka
kek yang berwarna-warni
sebegini..
ramai dah buat kek ni..tgk pun tau sedap..bl sy nak cuba eh...:))
ReplyDeleteSalam CM... kite pun suke sangat sangat kek ni... kalau buat kejaapppp je habis. Tak smpat ambik gambar pon. hehehe :D
ReplyDeleteIjan
Salam Kak CM..emmmmm sedapnya kek karamel ni...kaler dia pun dah menarik.....
ReplyDelete