Bahan-bahannya:)
1 1/2 cawan tepung beras
1 tbsp tepung ubi
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
2 cawan air (cm guna 2 1/2 cawan air)
1 tsp air kapur
2 helai daun pandan
1/2 biji kelapa paru putih+sedikit garam+sehelai daun pandan=kukus sekejap cara-caranya:)
- Satukan gula merah dan gula pasir kedalam periuk.Masukkan satu cawan air dan 1 helai daun pandan.Masak dengan api yang perlahan hingga gula tadi larut.sejukkan sedikit.
- satukan tepung beras+tepung ubi+air kapur +1 1/2 cawan air.bancuh sampai sebati
- Tuangkan air gula kedalam bancuhan tepung tadi.Kacau rata.
- Tapiskan adunan.
- sementara itu sapukan acuan lompang dengan sedikit minyak dan panaskan acuan terlebih dahulu dalam kukusan
- tuangkan adunan tadi dalam acuan lompang dan kukus hingga masak(10-15 minit)
- hidang dengan kelapa parut kukus tadi:)
Makcik lompang merah in kegemaran saya tapi susah mendapati kelapa paru di sini :(
ReplyDelete3 hungry tummies..anda boleh guna kelapa kering+sedikit santan+sedikit garam dan panaskan sekejap.Cuba lah.Rasanya hampir sama dengan kelapa parut fresh.
ReplyDeleteMy childhood neighbour, a Malay aunty always do variety of kuih for us...this is one of them!
ReplyDeleteI just missed her alot...lost contact...! :(
hi love...ya ke?wah nostalgia btol..jangan sedih..cm boleh jadi neighbour jugak ya hehe..jiran di alam cyber:)
ReplyDeleteTerima kasih macik! Saya akan cuba cara itu :)
ReplyDeleteAnother wonderful recipe from you..looks great !
ReplyDeleteCM..dulu kite pernah pinjam acuan ni..hihi nak pinjam lagi boleh tp dgn kuih2nye sekali..
ReplyDeletesalam cm, cantik kuih lompang you tu..rajin masak..termiss dulu, masuk balik..
ReplyDeletehi gulmohar..Thank you...just whant to let u know..i love your green cup cakes..really nice!
ReplyDeletesalam datin..hihi kita pulak pinjam vacuum cleaner datin..punggah naik kapchai:)
ReplyDeleteSalam kak yam n en.mat...Dekat rumah cm ni tak ada tempat org jual kuih,jadi terpaksa la masak tiap hari:)
ReplyDelete3 hungry Tummies..cubalah,semasa anak makcik di Clayton,dia selalu guna dessicated coconut untuk buat malay kuih.
ReplyDeleteCik Manggis, saya sangat sangat suka kuih ini dari kecil, terima kasih lah banyak dengan resipi ni.
ReplyDelete