Thursday, March 25, 2010

cucur udang




goreng hingga perang
Rendam senduk yang berisikan adunan cucur sehingga dapat ditanggalkan cucur kedalam minyak panas



Salam dan selamat sejahtera pada kawan-kawan yang cm sayangi:).Petang ni cm makan kuih cucur udang..dan menghirup secawan teh tanpa gula..hmmm enak sekali:).Resepinya cm dapati dari blog cik mat gebu.Terima kasih en.mat:) dan minta maaf sebab cm ubah sikit resepinya .Jom kita lihat bahan-bahannya ya.

Bahan-bahannya:)

250 gm tepung gandum
15 ekor udang
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikarbonat
1 /2 tsp serbuk kunyit
1 biji telur
300 ml air rebusan kulit udang(cm guna air paip je)
30 gm kucai-dihiris
50 gm tauge-ramas sikit
1/2 sudu teh garam

  • Satukan semua bahan-bahan diatas kecuali udang kedalam satu bekas dan gaul biar rata.Perapkan selama 5 minit.
  • Panaskan senduk (seperti dalam foto) dalam minyak panas selama 1 minit. Keluarkan senduk dari minyak dan curahkan satu sudu makan adunan kedalam senduk panas tadi dan baringkan se ekor udang ke atasnya.Tekan-tekan sikit.
  • Rendam kembali senduk tadi ke dalam minyak panas .Bila cucur tu dah kembang tanggalkan perlahan-lahan dari senduk .
  • Goreng hingg perang.Toskan atas paper towel hingga minyak kering.
  • Potong kecil-kecil dengan gunting..hidangkan dengan sos cili dan tabur dengan sedikit bijan panggang:)

8 comments:

  1. Setiap hari makcik bikin makanan kegemaran saya! Ini boleh diguna untuk rojak mamak kah?

    ReplyDelete
  2. salam cm..ini adalah kegemaran cucu kak yam aeryn marissa..dua tiga hari lepas minta tok mamanya buat cucur udang..nampak gaya kena buatlah..nak ngendeng rumah you seganlah hehehe..

    ReplyDelete
  3. salam CM...wahhhh!!!! sedap..sedap..makan panas2 & cicah sos tu...kita pat goreng2 minyak panas ni ada seram sejuk skrt...nak kena pakai senduk yg extra panjang...ha ha..

    ReplyDelete
  4. hi 3 hungry tummies..hehe... ya jika nak buat rojak mamak tidak perlu masukkan daun kucai dan tauge tapi ada yang masukkan onion.

    ReplyDelete
  5. apa khabar hari ni kak yam?anak-anak saya pun suka makan kuih yang bergoreng ni..hehe apa salahnya..hulurkan pinggan pasti cm isikan:)

    ReplyDelete
  6. salam yatt..eh cm pun tadi hampir kena "bom" tiba tiba udang yang dok terbaring atas adunan tu meletup..nasib baik cepat cepat elak..silat gayung..undur ke belakang hihi

    ReplyDelete
  7. Absolutely stunning! You're a great baker!
    Cheers

    ReplyDelete
  8. hi mamatkamal..thanks for stopping by:)

    ReplyDelete