Monday, August 16, 2010

Kek Lapis Prune

Assalamualaikum dan salam sejahtera.masih ada yang tidur lagi?......hmmm ada yang tertidur balik tu....Cm tak dapat lah nak sambung tidur sebab nak hantar anak ke sekolah dan hari ini kena ke pasar sebab stok makanan dalam peti ais dah habis.....tak suka ke pasar pada  hari minggu sebab orang tersangat  ramai ...susah nak parking kereta:(. Jadi pagi isnin masa yang paling best ..banyak parking:)

Ok..semalam cm cuba buat kek lapis prune....selalu bertandang  ke blog Rima dan sangat teruja dengan kek  lapis yang Rima buat.Kemas dan cantik dan pastinya rasanya pun sedap.Tiap hari cm  mesti singgah ke blog Rima  dan setiap kali jugaklah berangan nak buat kek lapis prune ni....kebiasaannya jika cm buat kek lapis hasilnya memang "sememeh' atau selekeh :) tapi kali ni ok la...hehe ok ke?

Oh ya sebelum cm letakkan  resepinya kita nak beritahu kawan-kawan peminat  kek lapis,kek ni tersangatlah yummy,anak-anak dan suami pun  puji sedap:)..... .walapun agak remeh membuatnya  tapi hasilnya memang berbaloi.
Bahan-bahan A:
250 gm butter(kita guna golden churn)
1 tsp kek lapis spices
1 tsp esen vanila.
80 gm golden syrup
80 gm susu pekat manis
Bahan-bahan B:
15 biji kuning telur
3 biji putih telur
1 tbsp ovalette
120 gm gula halus
20 ml air sejuk
80 gm super fine flour
1 tbsp ovalette.

Bahan-bahan C:
Beberapa titis pewarna kuning
150 gm pitted prune
Melted butter

Cara-caranya:
  • Pukul semua bahan-bahan A hingga gebu -ketepikan
  • Dalam bekas yang lain pukul B hingga kembang dankental .
  • Kemudian satukan A kedalam B dan pukul lagi hingga sebati.
  • Masukkan pewarna kuning dan kacau rata.
  • Sudukan 3 senduk(9o gm) kedalam loyang dan ratakan.
  • Bakar dengan menggunakan api atas hingga perang .
  • Keluarkan loyang tekan-tekankan (untuk keluarkan gelembung angin)  dan  sapukan dengan melted butter & ulangi proses yang sama sehingga lapis yang ke 4.
  • Kemudian lapis yang seterusnya selepas sendukkan adunan dan ratakan  letakkan prune dan bakar hingga masak .Lakukan proses yang sama hingga selesai.
  • Akhir sekali tutup loyang dengan aluminium foil dan bakar dengan menggunakan api atas dan bawah selama 10 minit.
  • Biarkan kek betul-betul sejuk baru dipotong. Selamat mencuba:)
 ***Kek nampak basah sebab semasa kek di potong ianya masih panas lagi.Untuk resepi asalnya sila klik DISINI

30 comments:

  1. aduh kak..nampak best sangat kek lapis prune tu..takut saya nk buat..banyak telo plak tu..kang kalo tak jadi naya jer.. takpe..saya mintak sepotong boleh?? hehe

    ReplyDelete
  2. noorma Ismail.. buat la insyallah jadi dan sangat sedap..betul-betul sedap

    hehe nah...akak kasi 3 potong:)

    ReplyDelete
  3. waduhhhhhhh pagi2 sudah terpesona ngan kek cantik nih! nak buatnyer kene pikir spoloh kali dulu! tp mcm nak buat.. huwaaaaaaaaa....`yanggg...jgn marah klu telo abesss!`! muahahahaa

    ReplyDelete
  4. haha habis telur cm se sarang sb cake ni.jap nak g pasar beli telur:)

    ReplyDelete
  5. Salam Cik Manggis..sedapnya nampak kek tu..tambah2 ada prun..hu hu meleleh air liur...

    ReplyDelete
  6. Salam CM, saya jg spt CM berangan nak buat kek lapis bila tgk blog kekawan. InsyaAllah raya ni nak cuba dan Bolehlah try resepi di atas. Tq.

    ReplyDelete
  7. salam k.CM...
    moist sgt nmpk kek lapis tuh...dah lama sy xmelapis...

    ReplyDelete
  8. Salam wah akak.. rajinnyer melapis.. nampak syedap n moist..

    ReplyDelete
  9. aduh kak... sedap nyer... tp bile nk buat tuh yg malas.... tlg anta sepotong blh... meleleh air liur nih...

    ReplyDelete
  10. adui..dui..sedapnya Cm..meleleh ayaq liuq

    ReplyDelete
  11. slut la kak cm kerna lulus melapis..ilah tak reti langsunggg dan kurang sabauuu..heheh menjahit baju raya ponggg dah jemu..mata kurang nampak dekat2.. hehehe

    ReplyDelete
  12. salam makcik.. sedap ya kuih lapis ni! Baru makan tengahari (mee udang makcik!) kalau dapat sekeping buat tea time kan sepurna :)

    ReplyDelete
  13. alah..da melapis la plak..mmg terer cikmanggis ni...

    ReplyDelete
  14. wah cm dah pandai buat kek lapi..chaiyok..yana kena balik dulu sebab kelas dah mula. insyallah nak raya dia nak balik jugak lagi..nak raya kat sini.

    ReplyDelete
  15. Kerull..walau pun rupanya tak cantik tapi rasanya sangat enak..betul..tak tipu hehe

    ReplyDelete
  16. azian...cuba lah buat.Dari segi rasa mmg sedap.Rupa tu.... bila selalu buat insyallah mungkin boleh jadi cantik kot:)

    ReplyDelete
  17. mizwa..memang moist..tak manis sangat.

    ReplyDelete
  18. HALAMANKU..moist dan sangat sedap terutama bila guna butter golden churn.

    ReplyDelete
  19. aloy..ketika dan saat ini kek ni dah jadi kenangan.habis..licin.Lain kali makcik hantar ya:)

    ReplyDelete
  20. ilahjy..ilah dah mula jahit baju raya ke?bestnya pandai menjahit ni...

    cm pun kurang sabar bab melapis ni sb tu rupa kek tu tak cun.

    ReplyDelete
  21. Tummy..selamat sejahtera.eh Terima kasih sb sudi cuba resepi makcik tu..terharunya!!

    ReplyDelete
  22. eliya..hehe terima kasih.Bila kena puji rasa nak buat lagi hihi

    ReplyDelete
  23. ina kl..hehe akak ni buah cempedak atas pagar:)

    best belajar kat India ni..jimat belanja..dan jika nak belajar bidang perubatan ,India adalah salah satu negara yang terbaik yg offer kursus ni.

    penaja pun mmg hantar pelajar ke U yg terbaik di India.so jangan risau bab apa yg org cakap.salam untuk Yana.

    ReplyDelete
  24. tak baek taww tunjuk2 makanan yg sodap2 dibulan pose.. ekeke

    ReplyDelete
  25. me..alahai..saja-saja nak uji giteww hehe

    ReplyDelete
  26. salam cikmanggis..amboi rajinnye cm melapis ye!! nampak pun dah sodaap! kalu dapat merasa..waduh!! kena masuk list utk kek raya nih..hehe! tenkiu cikmanggis cayang!!

    ReplyDelete
  27. Wah...mengancam betul keknya,sesuai untuk jamuan hari raya,thank you2.

    ReplyDelete
  28. salam cm...tetiba jadi lapar sgt2 bila tgk kek lapis cm ni...jgn bayangkan rasenyer nnti x blh puasa plak-hehehe :)

    ReplyDelete
  29. assalam cm
    setahu sy butte golden churn tu dah disahkan tak halal..dh rmai bloggers yg stop gna..ada unsur dna babi..refer sini
    http://www.bernama.com/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=608176

    ReplyDelete