Bahan-bahannya:
1/2 kg udang .
2 tangkai daun kari
3 tbsp butter+2 cawan minyak masak untuk goreng udang.
1/2 tbsp butter+ 3 tbsp air untuk tumis rencahnya.
2 tbsp butter+1/2 cawan minyak masak untuk goreng telur kuning-egg floss
6 biji cili api-potong kecil.
4 biji kuning telur.-pukul sikit dgn garfu
3- 4 tbsp susu cair.
1 tbsp gula.
1/2 tsp garam.
Cara-caranya:
- Panaskan 2 tbsp butter&1/2 cawan minyak masak.Masukkan telur kuning dan kacau hingga garing atau telur bertukar menjadi perang.Toskan minyaknya.Ketepikan.(jgn berhenti kacau semasa menggoreng )
- Kemudian panaskan 3 tbsp butter&2 cawan minyak.Goreng udang hingga perang.Angkat dan letakkan atas tissu dapur agar minyaknya kering.
- Guna kuali yang bersih. Panaskan 1/2 tbsp butter dan 3 tbsp air.Masukkan cili api dan daun kari.Kemudian masukkan 3-4 tbsp susu cair.Kacau rata.Biarkan mendidi sekejap.
- Kemudian masukkan gula dan garam.Last sekali masukkan udang goreng .kacau hingga sekata baru masukkan egg floss.Siap untuk dihidangkan.
mmm sedapnyer udang...lepak reramai...CM erma dtg bawa pinggan ni he he he
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletealahai raya ni jangan lupa jemput tau..
tak tahan nafsu ku,nak makan masakan anda..hu hu
oh no!
ReplyDeletekenapalah sekali lagi jenguk CM masa lapar atau terus jadi lapar?
Hari ni cm masak butter prawn,saya pula masak sambal udang,ternyata cm punya lagi mengancam hehehe....
ReplyDeleteOh thank you, thank you, Makcik Manggis. Ni makanan terpaling favourite saya, tapi tak tahu resipinya. Tak sabar-sabar nak cuba buat sendiri :) Mmmm...
ReplyDeletesalam Mak Cik,
ReplyDeletelama aku tak kunjung ksini banyak terlewat menu2 makcik ni...
udang mertega nih sedap ya.. apalagi banyak egg flossnya.. haaha
tapi ingat jangan banyak2 makan ni, colesterol bisa naik :)
ting tongg! bwk piring nih.. nak tapauuu... padahal aritu br mengudang! tak kira tak kiraaa nak jugak! hahahaha
ReplyDeletesodapnyerrr.. ehehe
ReplyDeletesalam kak CM,
ReplyDeleteGulp! kak CM, rasa nak bawa lari jer pinggan tu. sure dah abis kan? huhu. sedapnya!
Salam makcik..hehe saya juga masak butter prawns beberapa hari yang lalu :) resipinya lebih kurang sama aje tapi adalah ditambah cili padi hehe
ReplyDeleteHalamanku..hehe jemput makan ya,nak tapau pun boleh:)
ReplyDeletewsalam zul hehe nanti raya datang open house ya:)
ReplyDeleteSalam pie..hehe puasa ke hari ni:)
ReplyDeletesalam Zai..kita suka lagi sambal udang zai..ni masak untuk anak-anak:)
ReplyDeleteHai my dear Shaz..sama-sama..cuba lah tapi jika nak sedap lebihkan cili api ya:)
ReplyDeletewsalam deetha..wah makcik dah lihat foto2 di fb..cantiknya gambar gunung ganang tu:)
ReplyDeleteOhhh mmg kolestrol tinggi ni:(
hana..aikk kuatnya ketuk pintu!hahaha
ReplyDeleteme..mmg sodap:)
ReplyDeleteindahouse..hehe dah lama licin:)
ReplyDeleteselamat sejahtera Tummy..ya ke?sedap kan jika pedas.Ini menu kegemaran si kecik:)
ReplyDeleteSalam sekali lagi CM. Baru try resipi, sedap belaka. Harap CM don't mind, saya post-kan resipi ni (yang sudah diterjemahkan ke BI) kat blog saya ya? Terima kasih :)
ReplyDelete