Tuesday, May 25, 2010

Fried Crabs with Curry Powder






Salam dan selamat sejahtera.....baru balik dari menghantar anak lelaki cm kesekolah.Hari ini diadakan sambutan hari guru diperingkat sekolah dan pertama kali sikecilku membuat persembahan tarian didepan murid-murid dan guru-guru didewan sekolahnya.Sangat teruja dan tak sabar nampaknya ..mendesak cm menghantarnya kesekolah pukul 6.30 pagi tadi....teringin nak mengintainya disekolah sekejap lagi:)

Okay lah...cm nak buat persembahan juga pagi ni hehe ...pertamanya nak ucapkan terima kasih pada anakanda Tummy kerana sudi berkongsi resepi masakan yang sungguh enak ini.Selalunya ketam hanya dimasak sup,goreng bercili dan kari biasa tapi kali ini resepinya agak istimewa.Hasilnya sangat sedap ....cm berani recommend sebab memang sedap.Pasti kawan-kawan takkan kecewa.Jom kita lihat bahan-bahannya:)

Bahan-bahannya:
3 ekor ketam-bersihkan dan dipotong dua.
(resepi asalnya udang)
3 ulas bawang putih-tumbuk kasar
1 labu bawang besar potong bulat
1/2 cawan daun ketumbar.
3 tangkai daun bawang.
1 biji cili merah
4 tbsp thai curry powder *
2 tbsp kicap cair
2 tbsp sos tiram
1 tbsp sos ikan(nampla)
*Thai Curry powder+rempah kari adabi+2 tbsp serbuk kunyit.

Bancuhan susu+ Telur.
2 biji telur
1/2 cawan susu cair

Cara-caranya:

  • Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih hingga wangi.
  • Masukkan ketam dan gaul rata.
  • Kemudian masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan sedikit air.Kacau rata.
  • Masukkan bancuhan telur dan susu serta sos ikan,kicap cair dan sos tiram.
  • biarkan mendidih sekejap sebab ketam akan mengeluarkan air-kuah agak banyak.
  • Akhirnya masukkan bawang besar,daun bawang dan daun ketumbar.Kacau sekata dan angkat.Hidangkan bersama nasi putih:)

20 comments:

  1. cik... owang datang bukan nak amek ketam tu tau... owang nak pinjam piyuk kesayangan cik tu... ngan dapur tu... mcm dapur zanussi kan cik. pinjam tauuuu

    ReplyDelete
  2. Salam cm

    Naklah rasa masakakan ketam ni sebab memang lain sikit dari biasa yang saya masak.

    ReplyDelete
  3. Salam kak CM! masakan thai niii mmg amat popularrrr klu masukkan nam prik lagi kaw kaw :D

    ReplyDelete
  4. salam cik manggis,
    Huwa...! dah lama saya tak makan ketam. terlurnya..rasa nak bawa lari jer kari ketam ni skali dgn periuk2nya..hihihi

    ReplyDelete
  5. Salam makcik... Saya berasa begitu gembira kerana makcik telah mencuba satu lagi resipi dan suka hasilnya :) Tidak terlalu pedas buat pakcik dan si kecil tu kan?

    ReplyDelete
  6. salam...
    sedap nyerrrr.... ketam ni mmg sedap bagi penggemarnya... cam saya ni lak.. memang whole family saya suka ketamm except my asben je tak suka ketam... tapi tuk anak2 tak sesuai sket makan ketam ni.. sbb diorang tak pandai nak menafaatkan segala isi2 ketam yg ade.. sbb tak pandai nak korek2... hahaaha.. kalau betul2 teringin.. mmg terpaksa beli gak.. tapi leh kira la.. mgkn dalam setahun ade 2 or 3 kali je makan ketam.. :( bukan ape.. sbb anak2 susah makan.. asben tak kasi beli.. siannn tau...

    ReplyDelete
  7. salam lia..hoho.jangan lah ..nanti cm takde piok nak masak:)aaar..Lia ambik dapur arang cm ya hehe

    ReplyDelete
  8. Salam Zai..cuba lah zai ..memang lain dari kari yang biasa kita bikin tu:)

    ReplyDelete
  9. salam ika..namprik tu apa yang?cm tak tau la sebab tu tak taruk.

    ReplyDelete
  10. salam Indah..hehe jangan indah ..piok ada satu ni je :)

    ReplyDelete
  11. Selamat sejahtera Tummy:)....Terima kasih..terima kasih banyak2..agaknya selera kami memang sesuai dengan masakan Thai but minus cili :)

    ReplyDelete
  12. Salam Jasnani..betul-betul tu..anak cm pun camtu..kena tolong korek-korek isi ketam tu jika tak dia korek yang senang pastu buang..sayang !!

    ReplyDelete
  13. if I can get fresh flower crabs next time, must cook this way, look so delicious!~

    ReplyDelete
  14. salam rindu cikmanggis..alahai cian kiter tau..cm ni saje je tunjuk ketam yg sgt gemuk tuh! seminggu nih kita amat sibuk x sempat pun nk updet blog..pepun sempat lg ronda umah kengkawan jalan2 cari makan..hehe!!

    ReplyDelete
  15. salam cm..
    wow..ketam..bestnya...resepi mesti cuba nieh...tpi yg boring makan ketam..nak kopeknya tuh..huhuuuu..berejam kat meja makan..hiihihihih..tapi bila dah dapat isinya..heavennnnnn...

    ReplyDelete
  16. Hi sonia:)..cubalah sebab sangat sedap:)

    ReplyDelete
  17. salam Inahar..kesiannya!!nanti datang rumah ya..makan makan:)

    ReplyDelete
  18. salam Chemp..ya lar..tu yg problems..susah nak makan nak kopek tu hampir patah gigi ku hehe.

    ReplyDelete
  19. terliur pula tgk ketam ni..dah lama sgt tak makan ketam..tak boleh jadi ni,mesti kena dapatkan jugak..heheheh

    ReplyDelete
  20. salam acik..apa khabar.lama tak dengar berita.

    ReplyDelete