Thursday, September 22, 2016

Sup Bebola Ikan

Menu ringkas dan senang untuk dimasak.Jom kita lihat bahan-bahannya.

Bahan-bahannya:)

Bebola ikan.

2 keping ikan tenggiri.
Sedikit serbuk lada sulah.
Garam secukup rasa.
4 tbsp tepung ubi.

Sup.

1/2 biji timun tua buang biji dan potong kiub
1/2 ketul akar teratai.-potong bulat
Beberapa hirisan halia.
2 ulas bawang putih-ketuk.
Sedikit serbuk lada sulah.
Garam secukup rasa.

Bahan-bahan untuk tabur.

Bawang goreng.
Hirisan daun bawang.
Cili api potong(jika suka pedas)
Cara-caranya:)


  • Asingkan isi ikan dari tulang serta kulitnya.
  • Kisar isi ikan dengan food processor sehingga halus.Masukkan garam serta serbuk lada sulah.
  • Kemudian masukkan tepung ubi dan kisar lagi sehingga sebati.
  • Keluarkan dari pengisar dan bulat-bulatkan  mengikut saiz yang di kehendaki.
  • Sementara itu didihkan  air dalam periuk dan rebuskan tulang serta kulit ikan sehingga mendidih.
  • Tapiskan dan ambil air rebusannya.
  • Didihkan sup tadi .Masukkan bebola ikan dan masak sehingga ianya timbul.
  • Kemudian masukkan Timun tua serta akar teratai,hirisan halia,bawang putih ketuk,garam serta lada sulah.
  • Masak sehingga sayur-sayuran itu empuk.
  • Hidangkan bersama taburan bawang goreng serta daun bawang.
  • Jika anda seorang yang suka masakan pedas boleh tambah potongan cili api.Barulah berpeluh-peluh hehe terus sihat jika demam :)

No comments:

Post a Comment