Resipi kuih bom ini saya dapat dari blog AlongRoz dan inilah resipi yg selalu saya guna.Gerenti tidak meletup dan sungguh sedap.Rasa kenyal-kenyal memang best.Terima kasih AlongRoz
Bahan-bahannya:
80g keledek di kukus dan lenyek halus.
120g tepung pulut.
20g tepung gandum.
35g gula halus.
secubit garam.
100ml air.
Inti kacang merah secukupnya.
Minyak untuk menggoreng.
Bijan secukupnya.
Cara-caranya:
Satukan semua bahan-bahan di atas kecuali bijan,minyak masak dan inti kacang merah.
Uli sehingga sebati.Bahagikan doh kepada 13 biji bebola kecil.
Isikan inti secukupnya dan tutup kemas dan bulat-bulatkan.Golek dengan bijan sehingga rata.Lakukan sehingga selesai.
Panaskan minyak dengan api sederhana dan goreng hingga perang.
Letak kuih bom atas kitchen paper agar minyak di toskan.Sedia untuk di hidangkan.Enjoy 😃
Sedapnya kuih bom ..
ReplyDeleteLama tak buat :)
Selamat berpuasa cikmanggis..
Selamat berpuasa Nur
Deletesaya pun suka makan kuih bom ..best!
ReplyDeleteSedap kan kenyal kenyal kulitnya.
DeleteSalam.Selamat menyambut bulan Ramadhan & selamat berpuasa utk Cik manggis sekluarga.Nampak sedap kuih bom tu... :D
ReplyDeletemakasih infonya,,
ReplyDeletesangat menarik dan bermanfaat,,
mantap
sedapnya kuih bom..kat ganu kuih bom ni inti ikan kelapa:-)nyum2..
ReplyDeleteDah lama tak makan sebab banyak gerai dah tak jual....terasa nak makan la pula kuih bom ni....
ReplyDeletewah sedapnya...saya tengah mengidam ni ingat nanti nak buatlah kuih bom ni hehe
ReplyDeleteAda orang guna gambar ini di fb. Letak watermark dia lagi. Tgk fb Lia Myra. Post hari ini.
ReplyDelete