Tuesday, December 17, 2013

Ikan Keli Masak Sambal Ala Indon.

Ikan Keli Masak Sambal Ala Indon.

Resipi Asal : Neng 

Bahan-bahannya:

8 ekor ikan keli.
10 ulas bawang merah.
4 ulas bawang putih.
10 biji cili masak.(Jika suka pedas boleh tambahkan cili api)
2 biji buah tomato.
Garam dan gula secukup rasa.

Cara-caranya:


  • Ikan keli di cuci bersih dan dikelar-kelar.
  • Perap ikan keli dengan serbuk kunyit dan garam.
  • Taburkan dengan sedikit tepung dan goreng sehingga garing-ketepikan.
  • Bawang merah,bawang putih,buah tomato dan cili masak  direbus selama 5-6 minit.
  • Tumbuk bawang merah,bawang putih dan buah keras sehingga halus.Ketepikan.
  • Buah tomato dan cili masak di tumbuk kasar-ketepikan.
  • Ambil sedikit minyak lebihan goreng ikan tadi.Panaskan.
  • Tumis bawang merah,bawang putih dan buah keras sehingga terbit baunya.
  • Kemudian baru masukkan buah tomato dan cili masak.Masak sehingga terbit minyak(benar-benar masak)
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa.Akhir sekali masukkan ikan keli dan gaul sehingga rata.


No comments:

Post a Comment