Saturday, November 16, 2013

Tauge Goreng Dengan Ikan Bilis.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Cm suka sangat makan tauge yang berumur dua hari yang mempunyai kepala yang besar dan ekornya yang kontot .Makan dengan laksa atau laksam Kelantan sangatlah sedap.Agak sukar nak dapatkan tauge seperti ini kecuali di Pasar Siti Khadijah Kota Baharu.Jika teringin sangat nak makan kenalah  "bela" tauge sendiri.Cukup umur dua hari bolehlah di masak.Walaupun nampak sangat simple tetapi percayalah ianya sungguh yummy :)
Ha..inilah dia rupa tauge kontot kepala togel tu hikhik.Apabila di kunyah ianya sungguh ranggup.
Tauge yang belum dibuang kulitnya.


Bahan-bahannya:

1 mangkuk kecil tauge.
3/4 mangkuk kecil ikan bilis-goreng sehingga garing.
3 ulas bawang putih-tumbuk kasar.
1/2 labu bawang besar-potong bulat.
1 biji cili masak-potong bulat atau ganti dengan cili api jika nak pedas.
1 tangkai daun ketumbar-siat-siat.
1/3 tsp lada sulah.
Garam dan gula secukup rasa.
Sedikit minyak untuk menumis.


Cara-caranya:


  • Panaskan sedikit minyak masak dan tumis bawang putih sehingga wangi.Masukkan cili potong dan bawang besar.Masak sehingga layu.
  • Masukkan garam,gula,daun ketumbar dan lada sulah.
  • Kemudian masukkan ikan bilais.Gaul rata.
  • Akhir sekali masukkan tauge dan masak sekejap saja.2-3 minit.Gaul dengan pantas  sehingga sebati.
  • Siap untuk dihidangkan dengan nasi panas :)


3 comments:

  1. cm rajin nyer tanam sendiri tauge..dulu kita pun pernag tanam tau guna kacang hitam...salam kenalan cm

    ReplyDelete
  2. salam..sy blogwalking..kalo berminat dgn jamu susuk dara boleh tgk blog sy ye www.jsdn9.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Howdy CM ! Wow.... your home grown bean sprouts look awesome.
    Blessings, Kristy

    ReplyDelete