Wednesday, November 13, 2013

Kwey Teow Goreng.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Jika nak dapatkan kwey teow goreng  yang sedap jangan masak dalam kuantiti yang banyak.Goreng sikit sikit macam kat kedai tu.Itulah pesanan  seorang teman Cm bila ditanya kenapa kwey tiow yang dia masak sungguh sedap.

Bahan-bahannya:

1/2 peket kwey teow.
8 ekor udang.
1/2 cawan kerang yang siap di kopek.
5 ulas bawang putih-ketuk.
2 batang sawi.-dipotong.
3 kelopak daun kobis-dihiris..
1/2 cawan tauge.
1 biji telur.
4 keping fish cake.-potong kecil.
Sedikit sos ikan(.nampla.)
Sedikit kicap manis.
Sedikit sos tiram.
Sedikit pes cili & oil.(1 tsp)-boleh ganti dengan 3-4 biji cili api -ketuk.
Garam secukup rasa.
Gula secukup rasa.

Bawang goreng.
Daun bawang.
Limau kasturi.

Cara-caranya:


  • Panaskan sedikit minyak dalam kuali.Masukkan cili paste & cili oil dan di kacau-kacaukan.
  • Masukkan kwey teow ,kicap manis dan sos ikan.Gaul sehingga rata.Keluarkan dari kuali.
  • Panaskan sedikit minyak masak.Tumis bawang putih sehingga wangi.
  • Masukkan udang,kerang dan fish cake.Kacau hingga rata.Masukkan garam,gula,kicap dan sos ikan secukup rasa.
  • Kemudian masukkan sawi dan kobis.
  • Pecahkan telur dan kacau sehingga sekata.
  • Masukkan kwey teow tadi dan gaul sehingga mesra.
  • Akhir sekali masukkan tauge dan kacau sekejap .Siap.
  • Taburkan dengan hirisan daun bawang,limau kasturi dan bawang goreng.

Selamat mencuba insyallah rasanya tidak mengecewakan.Sedap dimakan dengan sambal yang Cm masak semalam.Sambal  ini sangat pedas tetapi apabila tunggu 2-3 hari rasa pedasnya berkurangan.




3 comments:

  1. Assalammualaikum cik Manggis, favourite kakpb ni. Betul tu, kalau nak goreng kuetiow tak boleh bnyk, tak sedap. Kena buat mcm kat kedai, sepinggan je gorengnya.

    ReplyDelete
  2. Sedapnya kwey teow goreng.... tp mcmana nk buat yg sedap tapi banyak? hehehe...

    ReplyDelete
  3. Makan kegemaran ni tapi nak ikut petua tu yang susah sebab selalunya semua nak cepat siap hehe...

    ReplyDelete