Thursday, November 21, 2013

Pandan Chiffon Cake Dan Teh Tarik Kaw Kaw .

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.


Semalam suami Cm membersihkan pokok-pokok pandan kat tepi rumah yang merimbun dan menjadi sarang nyamuk.Sayang pulak nak buang daun-daun pandan tu jadi Cm kisar dan tapis jusnya untuk di jadikan pandan paste,kena simpan beberapa hari dalam peti sejuk baru dapat hasilnya.sementara yang selebihnya Cm kisar dan ambil jusnya    untuk di gunakan dalam Kek Chiffon pandan ni.Terima kasih My Baking Workshop kerana berkongsi resipi yang sunggu sedap ni.My son cakap Sedap sambil angkat ibu jari hehe.

Bahan-bahannya:

A

4 biji kuning telur.
90 gm gula kastor.
70 ml minyak jagung.
70 ml santan kelapa-Cm guna KARA.
45 ml jus pandan yang pekat.
1/8 tsp garam.
150 gm tepung gandum.-di ayak
1 tsp baking powder.-di ayak.
1 tsp pandan paste.(Tak letak sebab tak ada)

B

4 biji putih telur.
80 gm gula kastor.
1/8 tsp cream of tartar.



C

Loyang Chiffon saiz 6"
(Tak perlu di sapu minyak)



Cara-caranya:


  • Panaskan oven 175 C
  • Satukan semua bahan-bahan A dalam mangkuk yang sesuai.Guna hand whisk dan whisk sehingga sebati.Ketepikan.
  • Pukul B sehingga kembang dan bertanduk.
  • Kaub balik B kedalam A sedikit demi sedikit  sehingga sebati.
  • Tuangkan ke dalan loyang dan bakar sehingga masak.
  • Apabila kek sudah masak terbalikkan loyang dan biarkan kek sejuk baru di keluarkan.
Sekarang ni cuti sekolah jadi  Si adik satu-satunya anak yang ada kat rumah ni ...Layan je seleranya yang nak makan kek Chiffon dan Teh tarik kaw Kaw :)

Jika  ada kawan-kawan yang nak mencuba kesedapan teh tarik ni sila lah KESINI ....Petang ni teh tarik terlebih milo :)....milo tarik hehe.








4 comments:

  1. salam..

    memang best makan chiffon kek sambil pekena teh tarik kaw..

    ReplyDelete
  2. Memang kaw akak tengok the tarik CM ni, regu pulak dgn kek sponge yg gebusss tu... meleleh air liuq cheq CM ;)

    ReplyDelete
  3. Salam kak CM.. tun mmg sukaa sgt2 makan kek cipon. gebus betul nmpk tu.

    ReplyDelete