Tuesday, November 27, 2012

Sambal Tahi Minyak.

Bahan-bahannya:

1 cawan ikan bilis.-goreng garing.
15 ulas bawang merah.
1 labu bawang besar.
1 inci halia.
2 ulas bawang putih.
1 keping asam gelugur.
1 batang serai-ketuk.
10 tangkai cili kering.
1 peket kecil budu.
4-5 tbsp tahi minyak.
Gula melaka secukup rasa.
Garam secukup rasa.
Minyak untuk menumis.

Cara-caranya:


  • Bawang merah,bawang besar,bawang putih,halia dan cili kering dikisar.
  • Panaskan minyak lebihan goreng ikan bilis dan tumis bahan-bahan kisar hingga wangi.
  • Masukkan tahi minyak,serai,ikan bilis,gula merah,asam keping,garam dan budu.Kacau rata.
  • Masak dengan api yang perlahan sehingga sambal pekat dan betul betul masak.
  • Hidang bersama nasi panas atau nasi kerabu.
Nota:  Bukan nak masuk bakul angkat sendiri tapi jika sekali makan pasti nak lagi hehe.jadi selamat mencuba ya :)...selamat makan tengahari.

6 comments:

  1. Salam..Pasti sedap sambal ni...Nampak gayanya kena lulus buat tahi minyak dulu ni baru boleh merasa sambal ni...

    ReplyDelete
  2. sambal tahi minyak? 1st time tengok ni.. mcm sedap cicah ngan ketupat ni..

    ReplyDelete
  3. tak pernah makan, tp sure sedap lauk kg ni...

    ReplyDelete
  4. salam kak CM.. jakun dengar tahi minyak tu. hihi.. gi tgk n3 lepas baru tau mende apa. mesi bau wangi sambal ni kan.. tun suka bau org masak minyak kelapa. masa kecik2 dulu pernah nenek tun buat minyak kelapa.

    ReplyDelete
  5. Hai cikmanggis,

    Tahniah, pandai awak masak, nampak menyelerakan sekali sambal tahi minyak ni..

    salam kenal..

    ReplyDelete