Tuesday, August 23, 2011

Tart Nenas

Assalamualaikum dan selamat sejahtera....


Dah siap hidang makanan untuk berbuka?Hmmm bau sedapnya hidangan diatas meja tu:)..sementara menunggu azan untuk berbuka Cm nak letak resepi yang sungguh menarik ini..Tart Nenas dari Anymz.Dah macam macam resepi yang Cm cuba tapi tak puas hati..ada adunan tart yang masuk tepung jagung dan ada yang bubuh gula dalam dohnya tapi hasilnya tak mencapai tahap yang di inginkan..Terima kasih  Cm ucapkan pada Anymz  kerana tak lokek ilmu.Semoga reszeki Anymz bertambah tambah dari hasil jualan Kuih Tart ini....Oh ya Cm blom rasa lagi..Insyallah masa berbuka jap lagi nak rasa sebiji ......

Bahan-bahannya:

115 gm butter.
115 gm minyak sapi.
1 biji telur grade B.
450 gm tepung gandum-ayak dengan  garam.
Sedikit  garam.
Sedikit air sejuk dari peti ais.
Cara-caranya:

  • Pukul butter dan minyak sapi dengan menggunakan whisk hingga sebati.
  • Masukkan telur dan gaul hingga rata..
  • Masukkan tepung gandum dan sedikit air-Cm letak 2 tbsp je.
  • Uli hingga sebati.
  • Cm guna acuan semperit untuk tart gulung ni.Inti beli siap kat kedai.


Kepada kawan-kawan yang ingin mencuba tart gebu ni bolehlah ke blog Anymz untuk dapatkan gambaran yang lebih jelas dari tuan empunya resepi ni.


21 comments:

  1. sedapnyer akak...paberet saya ni...tp tak terbuat lagi utk rumah saya... teringin betul...

    ReplyDelete
  2. kak,bnyk dah buat kukis..sedap tgk tart tu.bnyk inti! :)

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah terimakasih atas doa itu kak..tapi sejak saya di serang strok dua tahun lepas saya dah berhenti buat tart utk jualan.kini saya cuma edarkan resepinya supaya pelanggan2 dan kawan2 semua akan buat kesinambungan bisnes yang memang menguntungkan...
    Terimaksih kerana sudi mencuba dan harap2 resepi kali ni kena dgn selera akak sekeluarga..:)

    ReplyDelete
  4. salam Kak..
    kegemaran saya nih..
    kalau orang rumah beli
    2 bekas..habis kat saya
    sorang je lah..he he

    ReplyDelete
  5. cantiknya tart! tengokrupa parasnya memang dah tahu... sedap!

    ReplyDelete
  6. menggodanya tart nenas ni.. kena lak inti buat sendiri, memang suka sgt.

    ReplyDelete
  7. uwaaaa bestnya ada tart gulung kat sini..bahan2 semua dah ada, cuma belum start lagi nak mengetart...hehehehe...sedapnya..

    ReplyDelete
  8. wow, cm sangat cantik tart nenas ini. tart ini juga sangat popular di kalangan orang cina semasa tahun baru cina, ia memberi makna macam brings properity..lena tak pernah buatlah!

    ReplyDelete
  9. Salam makcik,
    Tatnenas ni memang favourite ramai, dan saya tidak ketinggalan dalam hal ni. Emm belum sampai masa lagi untuk saya nikmati, harapnya pasti ada InsyaAllah.

    ReplyDelete
  10. Biskut raya paling favourite. Makan tak boleh berhenti punya. At least 7 ketul sekali ngap. hehehe...cantiknya kuih tart CM.

    ReplyDelete
  11. At first glance I thought it was sweetcorn, then intrigued I read more. Wonderful recipe.

    ReplyDelete
  12. kak CM, semua org suka mkn tat nenas ye.. tun duk tgk semua dh wat tat nenas nih.. tun kurang mkn tat.hihi.. tp mmg gebu laa tgk tu.

    ReplyDelete
  13. wahh..cantik2 la tart nenas kak cm ni...
    nampak gebu jerk..

    ReplyDelete
  14. cendana kasih..samalah kita CK memang suka makan tart ni.Tak jemu:)

    Daliah deli..tak banyak beberapa jenis je..inti banyak ni atas permintaan anak zbongsu Cm yang suka makan jem dari biskut:)


    Anymz..terima kasih yang:) ..masyallah ye ke?semoga sekarang ni Anymz dah kembali pulih seperti sedia kala...respek orang dapat meniaga kuih tart ni sebab bagi akak satu biskut yang sukar hehe


    zulkbo..heheZul pun minat biskut tart ke?abang kat rumah ni pun peminat setia..siap peluk balang tart untuk moreh hehe.


    Amie..alhamdulillah puas hati kali ni..

    ReplyDelete
  15. Liza @adzriel AB...tapi sayang Cm beli je intinya sebab tak larat.


    knor..salam nor..hehe first time buat tart gulung jadi tart gulung..selalunya jadi tart bungkus:)


    Yatie..hehe jika dah ada bahan bahannya..apa lagi jom mengetart:)

    Lena..cuba lah buat.Insyallah jika guna resepi ni takkan kecewa..ya btol..setiap kali tahun baru cina my Mil selalu beli biskut tart ni sama dengan kuih kapit....wajib setiap kali tahun baru


    Zam..insyallah pastinya mak Zam tahu kegemaran anak bujangnya ni hehe.Selamat hari raya Zam.

    ReplyDelete
  16. Malay kadazan girls...7 ketul tu sikit ada orang kat rumah ni makan 1/2 balang..dah nak habis kuih tart Cm hehe.


    Shaheen..thank you my dear:)

    Tun telani..mmg ramai penggemar tart ni ..tun tak suka nenas ke?boleh ganti dgn stoberi:)


    Mas..memang gebu kulit tart ni mas:)

    ReplyDelete
  17. Assalam CM, rajin tul dia mengetart, cantiiikk jek...boleh la buat bisnes camni...tgk Anim promot punya baik dah tu...hehe. Salam Aidilfitri, maaf zahir batin dr Ummi... :)

    ReplyDelete
  18. Cik Manggis, look like you have made lots of wonderful cookies for Hari Raya. I am sure those who visits you on Raya will be leaving your home with that smile of satisfaction, how lucky! Selamat Hari Raya Aidilfitri in advance just in case I may be out of town during the holidays and don't have access to internet. HUGS!

    ReplyDelete
  19. Cik Manggis, just dropping by here to wish you Selamat Hari Raya Aidilfitri and drive safely when go back hometown..I also cooking some of my favourite Raya dishes these few days..

    ReplyDelete
  20. asalam ..akak nak tanya or sesaper yang dah pernah try pakai resepi nie... resepi tart nenas ni mmg tak perlu pakai gulaa eh

    tq

    ReplyDelete