Thursday, April 21, 2011

Sup Petola Dengan Telur.

Assalamualaikum & Selamat sejahtera.

 Cm dan suami sangat suka sayur petola.Tak kira masak macamana sekali pun semuanya suka.Kami sekarang tinggal tiga beranak je yang makan kat rumah ni tapi sorang tu takut sayur..bila nampak sayur cam nampak hantu hehe...si adik la tu...
 Ini sayur semalam.Beli sebiji petola rm 2.20 sen.tak tahulah berapa gram.Cm masak sup sayur petola dengan telur.Jika tak ada bahan-bahan rencah lain telur memang menjadi pilihan.

Bahan-bahannya:
1 biji petola-buang kulit dan potong mengikut selera yang anda suka.
4 ulas bawang putih-ketuk
1 tbsb sos tiram-jika perlu boleh tambah lagi.
1/2 tsp serbuk lada hitam(Cm guna lada hitam biji-tumbuk kasar)
1 biji telur-pecahkan dan pukul sikit dengan garfu..
Garam dan gula secukup rasa.
2 1/2 cawan air.
Minyak jagung untuk menumis.
Cara-caranya:
  • Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga naik baunya.
  • Masukkan air,sos tiram,garam,gula dan serbuk lada hitam.Biarkan mendidih.
  • Masukkan telur dan kacau hingga rata.
  • Akhir sekali baru masukkan petola.masak hingga petola agak-agak masak tapi jangan terlalu empuk,Agak-agak bila makan rasa masih ranggup.Siap untuk dihidangkan.

5 comments:

  1. Mak saya suka masak petola ngan telur ni dulu dulu..rindu dgn masakan mak...memang sedap kalau makan ngan ikan masin lagi serta sambal belacan...

    ReplyDelete
  2. i luv sup petola , tp selalu buat tumis petola ni dgn lada hitam ..sedappp sgt ;-))

    ReplyDelete
  3. Kat rumah ni pun ada yang takutkan sayur,sanggup asingkan dulu baru makan.

    ReplyDelete
  4. harap-harap ada petola lagi nak dikutip tapi dah makin sejuk ni susah sikit. Kalau ada rezeki nak cuba macam boleh pujuk 2 boys saya makan.

    ReplyDelete
  5. salam CM
    sayur fav nieh..suka sangat kalau dapat makan masakan mcm nieh..dapat hirup kuah bercampor telor..then tergigit lada hitam..wahhhhhhhhhh...sdap sungguh..:-)

    ReplyDelete