Sunday, July 25, 2010

Ayam Penyet

Salam dan selamat pagi.Cuaca yang amat panas sejak 2-3 hari ni membuatkan badan kuranng sihat.Sakit-sakit badan tanda akan demam  selsema.Kerongkong pun perit.Sepatutnya hari ini ada kenduri di kuala Pilah tapi terpaksa batalkan saja.hanya suami seorang yang hadhir.Si Abang pulak guna kereta hingga ke petang jadi tak dapat kemana-mana hari ini.

Semalam Along belanja makan ayam penyet di The Curve katanya untuk rai bday mama:)terima kasih banyak-banyak....setelah beberapa kali masak sendiri.... resepi ayam penyet  dari blog Madiha lagi sedap.Anak-anak pun setuju...katanya mama masak lagi sedap hehe...seronok bila kena puji :) terutama sambalnya;)



 Sup ekor sapi-along beitahu cm katanya dia tak dapat nak telan sup sapi ni sebab terbayang-bayang lembu sedang melibas-libas ekornya hehe.

 Along sedang membuat pesanan
semasa meronda-ronda dgn Along ,hiasan kedai makan ni menarik perhatian cm.Longgokan cendawan segar diletak rapi depan kedai makannya.Geram tengok cendawan tu.


20 comments:

  1. slam CM,
    kat kuantan skang pun dh byk aym atau itik penyek. belum bkesempatan merasainya sbb asyik terbayangkan mcm nasi ayam, cuma ayam tu dipenyek2 dagingnya supaya lembut. :)

    nantilah, saya nak cuba jugak

    ReplyDelete
  2. wsalam..betul tu..bezanya hanya ayam tu diketuk agar penyet:).

    ReplyDelete
  3. salam cm..
    sy ingat lagi hubby first time sy ajak makan resepi aym penyet..dia blh wat lawak..lorrrrrr..ape susah..ltak jer ayam tuh bawah tayar keta abe..kejap jer abg penyet..nak nugget pon blh..huuhuhuhu..haru btul lah...

    ReplyDelete
  4. Wsalam chemp..haha sib baik letak bawah tayar bukan pijak dgn terompah:)...ceria-ceria selalu chemp:)

    ReplyDelete
  5. salam cm..kakyam belum kesepatan nak merasa ayam penyet ni..hehe adake kat kb ni tak tahulah.
    kakyam ni agak pelupa..you ke yg kenal kak yah bekas pengetua SMSMara Pengkalan Chepa..beliau baru je l/k 3 minggu menjalani pembedahan kepala..alhamdulillah dah sihat sekarang..kakyam dah pergi melawatnya.

    ReplyDelete
  6. tak penah makan lg yg kat kedai. nampaknya nak sedap kene makan kat rumah! ye kak ye? hihihi...

    ReplyDelete
  7. salam..
    sup ekor lembu
    kegemaranku..
    setiap minggu mesti
    pekena kat kedai mamak
    tak tahu kenapa yang mamak
    juga yang di cari,he he..

    ReplyDelete
  8. Dah makan banyak kali tapi macam cm kata sedap lagi kalau kita yang masak sendiri.

    ReplyDelete
  9. Kena masak lagi la tu CM kalau anak2 suka makan yg mamanya masak. hehe.. dah masak tu jangan lupe jemput kami anak beranak tawww! :D
    Ijan

    ReplyDelete
  10. salam makcik,
    mengingatkan nostalgia menternak cendawan yang pernah saya abadikan 2 tahun lalu, singkap kembali.
    cendawan goreng celup tepung idaman kalbu

    ReplyDelete
  11. salam makcik...nak mintak ayam penyet tu haha.
    semoga sembuh segera ya!

    ReplyDelete
  12. Hello makcik, harijadi makcik ke? Ni mata nak tutup entah terbaca silap kot. Kalau ya, happy birthday!

    Tak pernah makan ayam penyet, nak cuba. Nanti saya cari resipi makcik, try buat :)

    ReplyDelete
  13. salam kak yam..ayam penyet ni masakan indon.Tapi kan kak yam rasanya nasi Nakaba(minangkabau) kat kb lg sedap:)

    Terima kasih kak yam,sebenarnya masa balik kb tu mmg niat nak ziarah kakyah tp ada masalah sikit,tak sempat.Alhamdulillah semoga beliau cepat sembuh.

    ReplyDelete
  14. Hana..memang buat sendiri lagi sedap ..boleh ulang-ulang lagi:)

    ReplyDelete
  15. wsalam Zul..sup ekor kat kedai mamak mmg agak power sebab banyak rempah ratus dalamnya:)makan sekali pasti nak lagi .

    ReplyDelete
  16. salam zai..memang puas hati jika masak sendiri.Kita dapat sesuaikan dengan cita rasa kita.

    ReplyDelete
  17. salam ijan....hehe nanti kita jemput mikail datang makan ya:)

    ReplyDelete
  18. salam zam..hehe lihat cendawan teringat cendawan goreng Taman Desa Jalan Kelang lama..sedap btol:)

    ReplyDelete
  19. My dear Tummy..terima kasih..eh balik Malaysia nanti makcik belanja Nasi Ayam Penyet ya hehe

    ReplyDelete
  20. Hi Shaz..terima kasih shaz.Hari jadi makcik 23julai:).....Cuba lah masak pasti puas hati:)Tapi masa goreng sambalnya pastikan tingkap dapur dibuka ya....takut semua orang terbersin...

    ReplyDelete