Saturday, March 6, 2010

Pie Labu

Salam dan selamat berhujung minggu ya terutama sekali buat Liza mama faiz yang tinggal se pelaung dari rumah cm ni.Terima kasih sebab bagi sumbangan "ehsan" tapi bukan wang ehsan atau royalti minyak ke apa-apa...hehe ehsan yang cm maksudkan adalah pie labu dan resepinya sekali ......sedap weh mung!!!

Mari kita lihat apa bahan-bahan yang menyebabkan pie ni sungguh enak sekali :)

 Kulit:
 1 1/2 cawan tepung gandum
100 gm butter potong kecil
 2 tsp gula halus
 1 kuning telur-pukul sikit dgn garfu
 1 tbsp susu segar

 Filling:)

 2 telur -pukul sikit
3/4 soft brown sugar(gula perang)
 500 gm labu-masak dan lenyek halus
 1/3 cawan cream
 1 tsp serbuk kayu manis
1/2 tsp serbuk buah pala
 1/2 tsp halia parut
  • Panaskan oven 180 darjah celcius
  • Ayak tepung dalam bekas yang sesuai.Masukkan butter dan guna rub in method hingga jadi serbuk roti.Masukkan gula dan susu serta telur.Uli hingga jadi doh .Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit
  • Gelekkan doh sehingga dapat cover keseluruhan 23 cm pie dish.
  • Letakkan kertas minyak atas doh pie tadi dan taburkan kacang hijau diatasnya.Bakar selama 10 minit.
  • kelurkan kertas dan kacang hijau dan bakar lagi selama 5 minit atau sehingga kekuningan
  • keluarkan dari oven dan sejukkan
Cara-cara untuk membuat fillingnya:) Pukul telur dan gula hingga sebati.Masukkan labu,cream dan spices gaul hingga sebati.Tuangkan kedalam kulit pie dan bakar hingga masak. terima kasih Liza...sori la kita translate tak betul sangat ni..harap-harap orang faham.

No comments:

Post a Comment