Friday, March 5, 2010

Ikan Singgang

Bahan-bahannya: 7 ekor anak kembung sedikit kunyit hidup-potong nipis sedikit lengkuas -potong nipis 4 ulas bawang putih-mayang halus 4 ulas bawabg merah-mayang halus 1 kiub ikan bilis 2 keping asam gelugur gula dan garam secukup rasa 10 biji cili api Cara-caranya: Didihkan 4 cawan air bersama bahan bahan di atas kecuali ikan dan cili api.Biarkan kuah mengelegak sekejap baru masukkan ikan.Kemudian masukkan cili api....masukkan dengan tangkainya sekali.Bila nak makan baru lah picit-picit cili tu dalam kuah...sedap betul!!!..selamat mencuba ..resepi yang sihat :)

6 comments:

  1. salam CM..td pg mmg kite gi cyberjaya tp x smpat nak singgah bkejar kepasar mak ai sedapnye ikan singgang makan ngan budu best ni letak kuah byk2 bile suap kuah mleleh sampai kesiku..nyum..nyum

    ReplyDelete
  2. Hi Kak, whoaaa ikan! hru doing today??? :D

    ReplyDelete
  3. Salam Cik Manggis & semua pembaca blog ni,

    Saya sangat memerlukan jasa baik anda semua utk participate dlm survey saya.

    Disamping itu, anda juga berpeluang memenangi 4Gb Kingston Data Traveler atau 250GB Maxtor External Hard Disk.

    Sila layari:
    http://emilayusof.com/2010/01/blog-survey/

    atau boleh terus ke:
    http://www.surveygizmo.com/s/187637/blog-evaluation

    TQVM
    -zu-

    ReplyDelete
  4. salam datin..tulapasal kita tunggu datin..frust gak ...eh mmg kita makan budu dgn ikan singgang ni..fuh..lepas makan dok cium cium tangan kihkih

    ReplyDelete
  5. salam cm,kenapa terlepas n3 ni..ikan singgang fav saya n cucu. cucu kalau kata ikan singgang tak nak makan kena kata sup ikan baru nak makan n mereka suka sangat. memang ikan singgang sedap dimakan bersama budu kan..

    ReplyDelete