Sapuan yang tak sekata sebab tak tahan kuali panas-harap kawan-kawan dapat bagi petuanya jika ada, agar kulit popia ni lebih cantik dan ketebalan yang sama.
Kulit popia ni boleh disimpan berlapis-lapis....tak melekat
Salam dan selamat pagi.Pagi ni tak nak cakap banyak....perut upset sejak malam tadi.....tak selesa btol:(......... beberapa hari lepas Cm buat kulit popia basah sendiri.Sebenarnya pernah buat beberapa lama dulu..tak ingat bila...buat benda ni kena ada "skill"..kena selalu practice baru mahir..practice makes perfect :)
.Projek hari tu kira kurang berjaya sebab hasilnya kurang cantik Rasanya ok.Jom lihat apa yang telah berlaku:)
Bahan-bahannya:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan air
sedikit garam
2 sudu makan cuka
1 biji putih telur
Cara-caranya:
Campurkan semua bahan-bahan diatas dalam satu bekas.
Uli hingga sebati.
Perapkan selama 3 jam
.Kemudian panaskan kuali leper,sapukan sedikit minyak masak dan ambil sedikit adunan ,sapukan dgn pantas pada permukaan kuali panas ...yang ni tak tahan sb tgn rasa sgt panas......agaknya bila tgn dah biasa... biar berkematu sket baru ok hehe tgn cm ni tak cukup berkematu:).Guna api yang perlahan.Bila masak angkat dan buat proses yg sama hingga habis.
Kulit popia ni boleh letak bertindih antara satu sama lain..insyallah tak melekat.Oh ya resepi ni cm ambil dari MYRESIPI
Salam Kak...
ReplyDeletepractice made perfect...takpe..len kali boleh buat lagi...lagi...lagi dan lagiiiii...
Yang penting sedap kan Akak.....
Hi KakCM, Love lagi tak reti buat kulit popiah! Urs is still looking good! ;)
ReplyDeletesalam cm...pernah gak try buat kulit popia ni lame dulu...adeh,tensen...hajat hati tu nak buat sesangat tp takut ujung jari melecup kene kuali panas.akhirnya kulit popia ku tak ubah seperti lempeng...lepas tu rase serik nak buat lagi...
ReplyDeletesalam Sue..t.kasih bg sokongan moral..nak give up dah rasanya:)
ReplyDeleteLove..selamat tengahari..hmmm rasanya baik beli je love :) susah nak buat
ReplyDeleteFiza...sayang kat jari jemari yang gebu tu ..terbakar kan teruk..baik beli je kan?
ReplyDeletetangan kena ada skill...tangan pengang doh tu jangan panas. nanti doh jadi berbiji sebab ada putih telur.
ReplyDelete