Bahan-bahannya:
1 cawan beras pulut-rendam selama 1 jam
2 sudu makan udang kering
Sedikit halia
2 ulas bawang putih
Sedikit kicap pekat/kicap manis
Sedikit sos tiram
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
4 kuntum cendawan butang
Sedikit hirisan isi ayam
Minyak untuk menumis
Daun sup dan daun bawang
1 biji cili masak
Sedikit bawan goreng
Cara-caranya:)
- Tos kan beras pulut yang telah direndam tadi ,ketepikan.
- Tumbuk kasar bawang putih,halia dan udang kering.
- potong cendawan dan isi ayam nipis-nipis.
- Panaskan minyak masak dalam kuali.Tumiskan bahan-bahan yang di tumbuk tadi hingga naik bau
- Masukkan isi ayam dan cendawan.Kacau hingga rata.
- Masukkan garam,sos tiram ,lada sulah dan kicap pekat atau kicap manis.Gaul rata.
- Masukkan beras pulut yang telah di toskan tadi.gaul hingga sebati.Kaup balikkan hingga bahan-bahan tu mesra.
- Masukkan dalam pengukus dan kukus hingga masak.
- Hidangkan dengan potongan daun sup dan daun bawang serta bawang goreng.
- boleh juga dimakan besama sos cili jika suka:)
No comments:
Post a Comment