Saturday, October 31, 2009

Mak

Setiap kali bila mak talipon dari kampung hati selalu rasa sayu.Suara mak memang jenis yang nyaring,jika tak nyaring maknanya mak tak sihat.Petang tadi semasa dalam kereta dari Gombak mak tanya dah terima ke tidak toto yang dia kirim.Bunyi sangat ceria menandakan mak sihat.Alhamdulillah...jangan salah faham bukan toto yang kat kedai magnum tu tapi conforter. Bila mak call terkenang masakan mak.....Mak sangat pandai memasak masakan tradisi kelantan seperti nasi dagang,nasi kerabu,lompat tikam,laksa dan laksam........satu lagi masakan yang mak sangat mahir ialah pulut kuning.Pulut kuning mak dapat bertahan hingga seminggu,takkan basi. Mak letakkan nama yang tersendiri bagi rempah ratus atau bahan-bahan masakan kat dapurnya.Umpamanya...adas manis = jintan manis,rempah=ketumbar,lada cengek=cili api dan Tok Aji Nor=ajinomoto.Kadang kadang jadi bahan lawak adik adik lelaki cm.(cm ada 5 orang adik lelaki)...bila mak pesan suruh beli adas manis,adik lelaki cm yang ke3 tu selalu usik mak dengan berpura pura tak dengar..apa mak?adas apa?adas besar(hadas besar)hehe selalunya mak buat buat buat tak dengar je..malas nak layan;)p

6 comments:

  1. good morning !! air tangan mak mana nak sama dgn air tangan kita kan? mak saya kalau masak tumis sayur biasa2 pun rasa sedap sangat!!

    ReplyDelete
  2. Ramainye..5 orang adik lelaki ye CM. yang perempuan pulak berapa? kite 6 pompuan 2 je hero..heheh

    ReplyDelete
  3. hehehehe adas besar...a'ah
    kdg2 tu den pun suke bergurau ngan mak
    kehkehkeh

    ReplyDelete
  4. ainsuperwoman..btol tu,masakan mak tiada tandingan walaupun ikan goreng

    ReplyDelete
  5. ijan..hehe ramai..adik beradik c ramai:)

    ReplyDelete