Friday, October 30, 2009

kek kastad pandan

Kuih untuk minum petang hari ni kek kastad pandan.Setiap petang paling "selebek" pun cokodok bilis mesti ada atas meja.Anak lelaki kecil cm tu,belum turun dari kereta dah tanya..mama masak apa,kuih apa..minum apa....hari ni dia tanya minum apa ?..cm cakap hari ni minum yakult je hehe baik untuk perut:) Cm dah lupa kat mana asalnya resepi kek ni,minta maaflah tuan resepi,insyallah jika cm jumpa blognya akan cm link kan.Terima kasih!Jom kita lihat resepinya.

 Bahan- bahannya:)
 150 gm tepung gandum-ayak dgn baking powder 2x
 150 gm gula halus
 5 biji telur ayam grade A-sejukkan
 1 tbsp ovalette
 1 tsp paste pandan
 1 tsp sebuk penaik
 80 gm minyak jagung
 pewarna hijau

 Kastad:
 A-
180 gm gula halus
 500ml air daun pandan
 1 tbsp serbuk agar agar segera

 B-
400 ml santan pekat
 85 gm tepung hon kwee warna hijau
1 tsp pewarna hijau
 secubit garam
 kelapa kering untuk hiasan

 Cara-caranya:)

 Satukan telur,gula,ovalette,minyak jagung dalam satu bekas.Pukul sampai kembang.Masukkan tepung dan kacau rata kemudian letakkan sedikit pewarna hijau.Kacau lagi.Alaskan tin pembakar ukuran 9 x 9.Sapu sedikit minyak jagung.Bakar hingga masak.Bila kek sudah sejuk,belah dua kek tadi dan ketepikan.

 Kastad:

 Didihkan A sampai larut.Bancuhkan B hingga rata .Masukkan kedalam A Kacau atas api sampai likat.Guna api yang sederhana. Letakkan satu potongan kek kedalam loyang tadi,curahkan separuh dari adunan kastad keatasnya.Ratakan.Kemudian letakkan lapis kek yang kedua dan curahkan adunan kastad yang selebihnya hingga habis.Ratakan dan taburkan dengan kelapa kering.Biarkan kek benar-benar sejuk baru masukkan kedalam peti sejuk.

16 comments:

  1. Baru minggu lepas Hubby dok cerita kat Ofis Bos dia buat jamuan kek ni...dia siap snap gambar one slice...Watie pelik jugak selalunya dia tak kisah pun pasal kek 2 ni...

    Cantik Kanda CM...kek tu...kat sini daun pandan pun nak kena beli...huhuhu

    ReplyDelete
  2. cantiknya kek. Serba sederhana. Nampak ikhlas je rupa kek tu. Kak gerau suka sangat kek macam ni. Kalau lah.......ada sesapa nak pos kasi kak gerau, ahkak rela.

    ReplyDelete
  3. Rajin CM buat kuih hari2 untuk minum petang,kalau saya kekadang aje rajin membeli hehe...

    Sudilah singgah keblog saya.

    ReplyDelete
  4. watie..ni 1st time cuba..sekali makan rasa seperti kuih tradisional,mungkin sebab bau pandan dan santan

    ReplyDelete
  5. gerau...hehe bunyi komen adik gerau ni cam komen dalam Iron Chef je..penuh keikhlasan hikhik:)

    ReplyDelete
  6. Zaitun..bukan buat hari-hari ton,kadang kadang yang frozen pun ya jugak..kat tempat cm ni susah nak cari warung kuih.Jika ada pun agak jauh

    ReplyDelete
  7. rajinnyerrr akak cm tewww.. ehehe

    ReplyDelete
  8. nampaknya kita sama2 minat dengar lagu kitaro...hehehehe....

    nak link lah...banyak makanan sedap2 niii....

    ReplyDelete
  9. Cantik wajah kek itu, macam lapisan rimbunan hutan dari jarak jauh pun ada.
    aduhhhhh, tetiba teringatkan kek sarawak yang pejal tu, dah lama tak merasa. Nak jumpe jual kat sini pun susah..

    ReplyDelete
  10. salam kak cm.. An memang suka kek lapis kastard cam ni... sukanya tengok ada resepi kat sini...mesti cuba esok lusa nih...

    ReplyDelete
  11. owh i luv green very much...
    kek yang sgt menenangkan..hihi..
    ada lagi tak untuk manje?

    ReplyDelete
  12. en-me...aik! ada rupanya en-me ni..hari hari cm g rumah dia,pintu tutup je:)

    ReplyDelete
  13. ainsuperwoman..cm mmg sangat suka musik kitaro,pernah g konsert kitaro pada tahun 2001 atau 2002 lupa dah ,kat genting arena of star...masa tu muda lagi.-hehe suami pun peminat kitaro.

    ReplyDelete
  14. CIKGU ZAM..kek serawak?sedapnya.makcik mmg suka kek serawak ..warna warni

    ReplyDelete
  15. Raihan shaari..cuba lah buat,tak susah sangat.

    ReplyDelete
  16. manje..ada lagi dalam peti ais tu..jom datang ambik hehe

    ReplyDelete