Kuih untuk minum petang hari ni kek kastad pandan.Setiap petang paling "selebek" pun cokodok bilis mesti ada atas meja.Anak lelaki kecil cm tu,belum turun dari kereta dah tanya..mama masak apa,kuih apa..minum apa....hari ni dia tanya minum apa ?..cm cakap hari ni minum yakult je hehe
baik untuk perut:)
Cm dah lupa kat mana asalnya resepi kek ni,minta maaflah tuan resepi,insyallah jika cm jumpa blognya akan cm link kan.Terima kasih!Jom kita lihat resepinya.
Bahan- bahannya:)
150 gm tepung gandum-ayak dgn baking powder 2x
150 gm gula halus
5 biji telur ayam grade A-sejukkan
1 tbsp ovalette
1 tsp paste pandan
1 tsp sebuk penaik
80 gm minyak jagung
pewarna hijau
Kastad:
A-
180 gm gula halus
500ml air daun pandan
1 tbsp serbuk agar agar segera
B-
400 ml santan pekat
85 gm tepung hon kwee warna hijau
1 tsp pewarna hijau
secubit garam
kelapa kering untuk hiasan
Cara-caranya:)
Satukan telur,gula,ovalette,minyak jagung dalam satu bekas.Pukul sampai kembang.Masukkan tepung dan kacau rata kemudian letakkan sedikit pewarna hijau.Kacau lagi.Alaskan tin pembakar ukuran 9 x 9.Sapu sedikit minyak jagung.Bakar hingga masak.Bila kek sudah sejuk,belah dua kek tadi dan ketepikan.
Kastad:
Didihkan A sampai larut.Bancuhkan B hingga rata .Masukkan kedalam A Kacau atas api sampai likat.Guna api yang sederhana.
Letakkan satu potongan kek kedalam loyang tadi,curahkan separuh dari adunan kastad keatasnya.Ratakan.Kemudian letakkan lapis kek yang kedua dan curahkan adunan kastad yang selebihnya hingga habis.Ratakan dan taburkan dengan kelapa kering.Biarkan kek benar-benar sejuk baru masukkan kedalam peti sejuk.
Baru minggu lepas Hubby dok cerita kat Ofis Bos dia buat jamuan kek ni...dia siap snap gambar one slice...Watie pelik jugak selalunya dia tak kisah pun pasal kek 2 ni...
ReplyDeleteCantik Kanda CM...kek tu...kat sini daun pandan pun nak kena beli...huhuhu
cantiknya kek. Serba sederhana. Nampak ikhlas je rupa kek tu. Kak gerau suka sangat kek macam ni. Kalau lah.......ada sesapa nak pos kasi kak gerau, ahkak rela.
ReplyDeleteRajin CM buat kuih hari2 untuk minum petang,kalau saya kekadang aje rajin membeli hehe...
ReplyDeleteSudilah singgah keblog saya.
watie..ni 1st time cuba..sekali makan rasa seperti kuih tradisional,mungkin sebab bau pandan dan santan
ReplyDeletegerau...hehe bunyi komen adik gerau ni cam komen dalam Iron Chef je..penuh keikhlasan hikhik:)
ReplyDeleteZaitun..bukan buat hari-hari ton,kadang kadang yang frozen pun ya jugak..kat tempat cm ni susah nak cari warung kuih.Jika ada pun agak jauh
ReplyDeleterajinnyerrr akak cm tewww.. ehehe
ReplyDeletenampaknya kita sama2 minat dengar lagu kitaro...hehehehe....
ReplyDeletenak link lah...banyak makanan sedap2 niii....
Cantik wajah kek itu, macam lapisan rimbunan hutan dari jarak jauh pun ada.
ReplyDeleteaduhhhhh, tetiba teringatkan kek sarawak yang pejal tu, dah lama tak merasa. Nak jumpe jual kat sini pun susah..
salam kak cm.. An memang suka kek lapis kastard cam ni... sukanya tengok ada resepi kat sini...mesti cuba esok lusa nih...
ReplyDeleteowh i luv green very much...
ReplyDeletekek yang sgt menenangkan..hihi..
ada lagi tak untuk manje?
en-me...aik! ada rupanya en-me ni..hari hari cm g rumah dia,pintu tutup je:)
ReplyDeleteainsuperwoman..cm mmg sangat suka musik kitaro,pernah g konsert kitaro pada tahun 2001 atau 2002 lupa dah ,kat genting arena of star...masa tu muda lagi.-hehe suami pun peminat kitaro.
ReplyDeleteCIKGU ZAM..kek serawak?sedapnya.makcik mmg suka kek serawak ..warna warni
ReplyDeleteRaihan shaari..cuba lah buat,tak susah sangat.
ReplyDeletemanje..ada lagi dalam peti ais tu..jom datang ambik hehe
ReplyDelete