Tuesday, September 8, 2009

Bright eye susan

Salam dipetang selasa yang redup ni...apa khabar kawan-kawan yang dihormati semua?Ramadhan makin hampir ke penghujungnya....tentu ramai yang dah mula membuat persiapan raya...bila berjalan kat blog kawan-kawan dah terbau bau biskut raya..hmmm sedapnya tapi awas ya...manis tu racun,kebanyakan biskut raya manis-manis belaka... Hari ni cikmanggis buat satu adunan biskut Bright Eye Susan ,ni biskut zaman 70an...cm ambil resepi dari blog Rinn .Sebenarnya cm ni tergolong dalam kalangan orang yang mempunyai tangan"keras",jika buat biskut ....orang kelantan cakap "tak boleh pergi"...mmg tak ada seni,tak cantik biskut tu.... Biskut ni cm buat untuk anak lelaki cm rasa sebelum beliau bertolak ke Cork Ireland dalam masa tiga atau empat hari lagi( penaja belum bagi tiket lagi)....ingat nak bagi anak cm bawa tapi bila tengok rupa biskut ni..sedih....tak apa asalkan rasa sedap(nak hiburkan hati) Jom kita tengok resepinya .....untuk step by stepnya boleh ke blog Rinn,Terima kasih Rinn.Sebenarnya cm ada resepi biskut ni tapi nak try dan cuba kelainan.... Baha-bahannya:) 260 gm tepung gandum 1/2 tsp baking powder secubit garam 250 gm butter 125 gm gula castor 1 tsp esen vanila 1 biji kuning telur Hiasan:1 biji putih telur Almond nibs secukupnya-tak payah panggang Jem strawberry secukupnya Cara-caranya:)
  • Ayak tepung gandum dan baking powder-ketepikan
  • Pukul butter dan gula hingga kembang
  • Masukkan esen vanila,masukkan tepung gandun dan kacau sampai rata.
  • Uli sikit sampai adunan sebati
  • Bulat-bulatkan sebesar ibu jari dan tekan ditengah-tengahnya agar ada lekuk untuk isi jem nanti
  • Celup biskut dgn putih telur dan celup pada almond nibs-isikan sedikit jem strawberry ditenggah-tengah biskut
  • Bakar pada suhu 170 .C hingga masak...terpulang pada jenis ketuhat yang digunakan...cm ambil masa 13 minit lebih untuk biskut masak

13 comments:

  1. ok la cik manggis. cantik tu. kalau gerau lagi tangan batu bata. tapi strawberry tu sedap la.

    ReplyDelete
  2. gerau..kita mmg gagal dalam ujian buat biskut ni tp tadi dah rasa ..hmm ok,sedap gak sebab jem strawberry dan badam tu...penariknya.

    ReplyDelete
  3. saya tengok rupanya ok je... kalau saya buat lagi comot agaknya :P

    * yang penting buat dengan penuh kasih sayang hehehehehehe :D

    ReplyDelete
  4. samalah ngan cm
    tangan keras...tak boleh pergi
    kahhhhhh

    tp tgk sekut tu ok jer
    comel jerk..hehehehe

    ati den rs nak buat sekut raye
    tp anak2 yg msih kecil melarang aku dr buat
    tpi xpelah 3 thn sejak kawin berturut2 buat
    huhuhu...

    ReplyDelete
  5. kak dah comei sekut tu kak,kita pong keras tgn jugak ni hihihih

    ReplyDelete
  6. Oghang Ganu kate, "Dok leh gi staghang". Ke guane CM.

    ReplyDelete
  7. umi-e..ya buat penuh kasih sayang hihi

    ReplyDelete
  8. me...sedap tapi rupanya hmmm gagal la me

    ReplyDelete
  9. el...beli je el kat kedai tapi kena pandai pilih,jika nak gerenti sedap beli kat femes amos tu

    ReplyDelete
  10. elok dah tu CikManggis rupa paras biskut tue... kite buat lagi haru tau.heheh...tp biskut nie tk pernah try..mcm best plak.

    ReplyDelete
  11. chik mi..banyak ke buat biskut raya?

    ReplyDelete